Un total de 18 províncies tindrà aquest dissabte risc per precipitacions, tempestes, nevades o per fenòmens costaners, segons ha avisat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Així, les precipitacions i les tempestes afectaran Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, que tindran avís groc perquè podran acumular fins a 20 litres per metre quadrat en una hora.

A més, les nevades tindran amb avís de risc a Astúries, Cantàbria, Osca, Navarra, la Rioja, Lleó, Burgos, Palència, Sòria, Girona i Lleida.

Quant als avisos per fenòmens costaners, tindran risc (groc) les províncies de La Corunya, Pontevedra, Girona, Múrcia, Almeria, Granada, Illes Balears i Melilla.

L'Aemet espera aquest dissabte un acusat descens de les temperatures a la Península i a les Balears, amb nevades a cotes relativament baixes i inestabilitat generalitzada amb nuvolositat abundant i precipitacions tant a la Península com en els dos arxipèlags.

Les precipitacions podran ser localment forts i / o persistents i anar acompanyades de tempestes al Cantàbric, àrea de Llevant, serres d'Andalusia oriental, i Balears. Al Cantàbric podrien també estar acompanyades de calamarsa.

Al sud-oest de Castella i Lleó, Extremadura, i Huelva, hi haurà intervals ennuvolats tot i que les precipitacions seran poc probables. La neu apareixerà en zones de la meitat nord peninsular en cotes inusualment baixes per l'estació.

Mentrestant, a les Canàries s'esperen pluges i ruixats que seran més probables a les illes occidentals, tot i que tendiran a remetre al final del dia.

Pel que fa a la cota de neu, l'Aemet ha pronosticat que se situarà en 1000-1400 metres i baixarà a 700 o 900 al nord de la Península; entre 1.400 i 1.800 metres baixant a 700 i 900 metres en zones altes de l'altiplà nord de la Ibèrica i Pirineus; en 1.800- 2.400 baixant a 1.000 a 1.400 al centre peninsular i sud de la Ibèrica.

Així mateix, destaca que les temperatures diürnes patiran un descens generalitzat i molt acusat a la Península i a les Balears, que pot arribar als 10 graus centígrads en punts de l'interior de la meitat nord peninsular. Les mínimes també baixaran de manera significativa i es produiran gelades en zones altes i erms de la meitat nord peninsular.

Finalment, informa que hi haurà un règim intens de vents aquest dissabte de components nord i oest a la Península i a les Balears, amb intervals de fort en el litoral gallec i ratxes fortes en zones altes de la meitat nord i centre peninsular. A les Canàries, fluix variable inicialment tendint al règim d'alisis.