n L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va reivindicar ahir l'autodeterminació com «una eina de pau que permet prevenir el conflicte i, en tot cas, resoldre'l», per la qual cosa ha rebutjat que només puguin exercir-la territoris en guerra.

«No és just que només puguin optar a tenir reconegut aquest dret països que han començat una guerra o que s'hagin matat entre si», va reclamar en declaracions als mitjans des de Ginebra (Suïssa), on va participar en el Crans Montana Forum. Puigdemont va intervenir en aquest fòrum internacional per participar en la conferència «La Unió Europea i els canvis del segle XXI: Impacte orgànic i de seguretat de la situació a Catalunya».

Va assegurar que Catalunya «ha exercit l'autodeterminació i ha parlat clar», i va demanar parlar sobre aquesta qüestió amb el Govern central sense que hi hagi líders polítics empresonats. «Si per parlar d'això creuen que es pot fer amb gent a la presó, gent a l'exili, amb persecució de gent que no té res a veure amb la política, de CDR o que escriu o fa cançons, van molt equivocats», va sentenciar.

«Causa dels conflictes»

En la seva intervenció en el fòrum, Puigdemont va sostenir que no haver respectat l'autodeterminació dels pobles «és la causa original dels conflictes» al món, i va assegurar que les aspiracions independentistes catalanes no són una amenaça per a la comunitat internacional. Així, va lamentar que durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 «l'Estat va ensenyar la seva pitjor cara, la de la repressió injustificable, que encara dura».