Un miler de persones van registrar ahir a Girona una petició per reclamar que el Govern publiqui al DOGC la declaració d'independència del 27 d'octubre de 2017. Des de les nou del matí, un degoteig de persones es van apropar a la seu de la Generalitat de Girona per deixar constància d'aquesta voluntat. Després es va fer un acte que va quedar deslluït per la pluja i en el qual es van projectar diversos vídeos i s'hi va llegir un manifest en favor de la República i demanant la llibertat dels «presos polítics». «Tenim molt clar que el mandat de l'1-O no pot ser simbòlic. Vam votar independència i s'ha de fer efectiu», va dir el portaveu de l'ANC a Girona, Tavi Casellas. Alguns dels assistents, com la Maria Carme, de Salt, asseguren que que es mobilitzaran «tot el que calgui» fins que es faci efectiva la República.

Actes similars es van portar a terme en altres indrets de Catalunya, encara que en la majoria dels casos la participació va ser més aviat reduïda.

Manifestació dels CDRs

També al vespre estaven convocades, en aquest cas pels CDRs, mobilitzacions en diferents indrets de Catalunya, i també van punxar. A Girona, per exemple, unes 50 persones de diferents col·lectius es van concentrar per reclamar al Govern de Quim Torra que «es deixi de pactes» i faci efectiva la República. En aquesta acció convocada pels CDRs es va enganxar un cartell de grans dimensions a la façana de la seu de la Generalitat a Girona, en què apareix la fotografia de Pedro Sánchez i Quim Torra donant-se la mà, i a sota s'hi pot llegir: « Prou pactes i renúncies, República ja». Després d'enganxar el cartell es van llegir tres manifestos de diferents col·lectius en els que es demanava més inversió en polítiques socials.

A Barcelona només van ser un centenar de persones les que es van reunir per reclamar que es faci efectiva la República catalana. Entre proclames com «els catalans no ens rendirem», «som república» o «llibertat presos polítics», els manifestants van llançar nombrosos avions de paper a la Direcció de la Policia Nacional.

A Tarragona van ser una vuitantena les persones que van respondre a la crida dels CDRs per «reivindicar la validesa de l'1 d'octubre i l'obertura d'un procés constituent», segons un portaveu.