La Guàrdia Civil ha comunicat al titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que el gruix de la factura dels observadors del referèndum de l'1 d'octubre el va pagar la Conselleria d'Exteriors, depenent de Raül Romeva, amb «fons públics». En concret, aclareix l'institut armat, en va pagar el 85%, que puja a 261.082,66 euros, IVA inclòs. Així es recull en un ofici de la Guàrdia civil, en què avancen al jutge la conclusió de l'informe que lliuraran amb l'anàlisi de les últimes dades aportades per la interventora de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta és la conclusió a la que arriben els investigadors després d'haver sol·licitat en nombroses ocasions a la interventora que els remetés totes les factures referides a tres partides destinades als observadors internacionals i les dades de les que no quadraven, i que, finalment, aquesta va lliurar el 8 d'octubre.

La Guàrdia Civil reclamava també una explicació de per què la partida pressupostària en la qual consten carregades aquestes despeses al Diplocat té la mateixa numeració que una altra partida pressupostària a la Secretaria General d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Es tractava dels diners destinats a aquests tres conceptes: Anàlisi del context polític de Catalunya (relació amb Helena Catt), 206.371,49 euros; Treball d'experts Europa, per 34.763,43 euros i Programa de visitants internacionals 2017, per 64.654,09 euros. La suma total puja a 305.789,01 euros.

Segons l'explicació de la interventora, el significat de la codificació de la partida és que es refereix a una despesa per organització de reunions, conferències i cursos sempre que els destinataris no pertanyin a l'administració de la Generalitat i també les aportacions que faci la Generalitat a cursos, congressos, seminaris. En ells es poden incloure les despeses d'allotjament, àpats dels assistents, despeses de transport, lloguer de sales i altres.

Posicionar Catalunya al món

L'altra part de la numeració de la partida es refereix al fet que les despeses són de Relacions Exteriors per a finançar activitats dirigides a posicionar els interessos de Catalunya al món, reforçant les relacions amb altres governs, organismes multilaterals i xarxes de cooperació. L'objectiu, assenyala la interventora, és contribuir a garantir l'existència d'una política exterior pròpia de Catalunya.