ERC va accelerar ahir la proclamació oficial d'Oriol Junqueras com a candidat a les eleccions europees del mes de maig vinent, malgrat la predisposició de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, a donar suport al líder d'Esquerra com a número u d'una llista unitària de l'independentisme.

Junqueras va ser proclamat ahir oficialment candidat dels republicans a les europees de 2019, un cop validats els 2.105 avals -xifra rècord a ERC- que va aconseguir el president del partit, davant el qual no es va presentar cap candidatura alternativa.

Els següents passos per configurar la candidatura d'ERC seran la ratificació de Junqueras per part del consell nacional del partit al novembre i, ja al febrer, la confecció de la resta de la llista.

Malgrat que ERC ja ha començat a definir la seva pròpia candidatura per a les europees, Artadi va advertir en declaracions a RAC1 que és «imprescindible» que JxCat i Esquerra vagin junts a les eleccions de maig.

En ser preguntada per si acceptaria JxCat una llista conjunta amb Junqueras al capdavant, va afirmar que «el problema en cap cas pot ser qui lidera aquesta llista», per això estan «oberts completament» a parlar de qualsevol opció.

La portaveu del Govern va destacar que Junqueras, «per tot el que representa, podria ser un molt bon candidat» i va subratllar que per a JxCat «no serà el problema».

El vice-secretari general d'Imatge i Comunicació d'ERC, Sergi Sabrià, no obstant això, va voler tallar d'arrel qualsevol especulació sobre una hipotètica llista conjunta per a les europees.

Sabrià es va mostrar partidari que «cadascú treballi bé des del seu espai»: «Ho hem provat de totes les formes possibles i queda clar que el que recull més vots són llistes separades».

«Diversitat, no uniformitat»

«Diversitat, no uniformitat», va reivindicar Sabrià, que sí que va apostar per treballar per una «unitat estratègica» de les forces independentistes.

Des de Madrid, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va carregar contra els socialistes que exhibeixen la bandera d'Espanya però, en canvi, no els importa pactar amb els qui enarboren l'estelada i volen «trencar» el país.

Per la seva banda, el secretari de Política Municipal del PSC i líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni, va afirmar que la Crida Nacional per la República, el moviment independentista impulsat per Carles Puigdemont, és només «un intent de respiració assistida d'un procés mort» i va advertir que és una mostra més «dels populismes que estan escombrant el món».

De la seva banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va explicar que, després de la convenció fundacional de la Crida Nacional per la República, la comissió delegada dels demòcrates creada per a l'encaix amb aquest moviment treballarà per aconseguir la confluència i farà una proposta que votarà el conjunt dels associats de la formació hereva de CDC. Per altra banda, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va demanar al Govern de Quim Torra que «es preocupi» per les «necessitats» i els «problemes» dels ciutadans i s'ha ofert a «col·laborar» en la recerca de «solucions».

Valls i la monarquia

Per altra banda, també l'ex-primer ministre de França i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, va afirmar ahir que ser «republicà no és oposar-se a la monarquia», sinó a la «tirania», i va advocar per un diàleg dins de la llei per superar el «carreró sense sortida» provocat pels «secessionistes».