El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va dir que l'anterior Govern podria haver contractat un lobby nord-americà SGR perquè el Departament d'Estat dels Estats Units reconegués la independència de Catalunya.

Ho va dir ahir en roda de premsa, després que Cs demanés a la Conselleria d'Acció Exterior informació sobre per què el lobby SGR havia cobrat 65.000 euros de la Generalitat, i la Conselleria va entregar a Cs documentació sobre diverses accions d'aquesta entitat.

Carrizosa va afirmar que entre aquesta documentació han trobat correus, trucades telefòniques i reunions d'SGR amb «diversos senadors, representants al Congrés nord-americà, el Departament d'Estat nord-americà i mitjans de comunicació sobre l'assumpte Catalonia» entre l'1 d'octubre i el 27 d'octubre del 2017.

«Un llarg llistat de gestions que paguem tots els catalans amb 65.000 euros, i el Departament (d'Acció Exterior) no ens ha dit en què consisteix l'encàrrec», va criticar. La documentació recollida per Europa Press detalla més de 70 contactes (entre correus, trucades i reunions) de membres de SGR sobre la qüestió Catalonia amb mitjans de comunicació, senadors, representants del Congrés dels Estats Units i comissions del Congrés, entre d'altres.Carrizosa s'ha preguntat de què van parlar amb el Departament d'Estat, amb senadors i representants al Congrés dels Estats Units, i ha afirmat que «segurament al jutge Llarena l'interessa» el contingut d'aquests contactes.

Reconèixer la independència

A més, va advertir que «segurament són gestions per intentar que el Departament d'Estat reconegués la independència», per la qual cosa ha destacat que Cs continuarà investigant. Per altra banda, el Parlament estudiarà revisar els criteris d'accés i comportament de persones convidades a la cambra catalana, segons es va decidir ahir a la Junta de Portaveus, arran d'un incident al setembre entre el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i uns convidats a l'hemicicle.

El passat 12 de setembre, Carrizosa va denunciar en un tuit una picabaralla viscuda als passadissos del Parlament amb Joan Vives i la portaveu de la International Commission of European Citizens, Anna Arqué, tots dos parella i que hi acudien amb la seva filla menor d'edat. «'Feixistes, ja us trobarem al carrer, cuideu-vos', ens van dir ahir al Parlament Joan Vives i Anna Arqué, convidats pel vicepresident Josep Costa. Quan insulten i amenacen diputats intenten fer callar els milions de catalans que representem. Mai ho permetrem», va denunciar.