Els presos del "procés" empresonats al centre de Lledoners (Bages) asseguren en una carta, que han donat a conèixer la vigília de què la Fiscalia anunciï la seva petició de penes, que les seves conviccions es mantenen més fortes que mai: "No han aconseguit humiliar-nos. La causa de la llibertat és imbatible".

Així ho sostenen els exconsellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva i els exlíders de l'ANC Jordi Sànchez i d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart en una carta que ha llegit l'exdiputat de la CUP David Fernández durant un acte d'homenatge convocat a les portes de la presó de Lledoners per denunciar el seu primer any en presó preventiva.

"És impossible empresonar la voluntat democràtica d'un poble", exclamen en el seu escrit conjunt els set independentistes empresonats a Lledoners, la vigília de què la Fiscalia detalli la petició de penes que demana per a cadascun d'ells.

"Avui, les nostres conviccions i ideals són més forts que mai: no han aconseguit humiliar-nos, perquè l'esperança sempre és més poderosa que la por, perquè construir és més poderós que destruir, perquè la causa de la llibertat és imbatible", agreguen.

En la carta, els presos denuncien que estan patint un "captiveri ignominiós" però garanteixen que es mantindran sempre "fidels" a la "voluntat del poble".

Unes 15.000 persones, segons l'organització, han assistit aquesta tarda a les portes de la presó de Lledoners a l'acte en solidaritat amb els presos independentistes amb el lema "1 any d'injustícia, 1 any de perseverança. Exigim llibertat".

En l'acte, familiars de l'exvicepresident Oriol Junqueras han llegit una missiva en la que el líder d'ERC apunta que està "més fort" que quan va entrar a la presó: "no m'he mogut ni un mil·límetre del que he defensat sempre, aconseguir la independència".

Junqueras avisa que si quan el van empresonar creien que "recularia" en les seves conviccions es van equivocar, ja que, "per més obstacles" que els posin, els independentistes no es detindran mai.

"La presó serà la seva derrota", avisa Junqueras en el seu escrit, en el que insisteix que no ha comès cap delicte ni pensa demanar perdó perquè es va limitar a complir "amb el mandat del poble i la defensa de la democràcia".

De la seva banda, Laura Masvidal, la dona de Quim Forn, ha llegit una carta en la qual l'exconseller d'Interior assegura que aniran al judici al Tribunal Suprem "amb el cap dret".

En l'acte, a més de familiars dels presos, ha intervingut el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assegurat que Catalunya no farà "cap pas enrere", sinó que anirà "sempre endavant" per aconseguir la independència i ha advertit, abans que demà es conegui la petició de la Fiscalia, que només els val la "lliure absolució".

"No ens valen ni penes rebaixades ni altres delictes (en substitució de la rebel·lió). No ens valen jocs de mà, només ens val la llibertat, l'absolució i l'autodeterminació", ha afegit.

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha qualificat de "farsa" el procés judicial i ha denunciat que amb aquesta causa "tenen la democràcia segrestada, entre reixes".

Torrent ha insistit que els independentistes no renunciaran mai a la defensa del dret a l'autodeterminació ni a la democràcia i ha rebutjat que es plantegin indults per als impulsors del procés.

"No volem indults, volem absolució, volem llibertat, que surtin immediatament al carrer. No han de demanar perdó per res: posar urnes i fer que tots poguéssim votar no és delicte, mai", ha exclamat el president del Parlament.

Torrent també ha contraposat la "vergonya" i la "injustícia" que suposa que els independentistes empresonats portin un any a la presó amb la "dignitat i determinació" que han demostrat els presos: "mai renunciarem a lluitar pacíficament i democràticament per allò que creiem", ha afegit.