La reunió de la taula general de la funció pública celebrada ahir va acabar sense acord després d'escassos minuts de negociacions i després que CCOO i la UGT de Catalunya i la IAC haguessin rebutjat la proposta de la Generalitat.

El calendari proposat per l'administració catalana es va basar en la recuperació total de totes dues pagues de manera fraccionada fins al 2026 i en l'abonament del 10% de la paga extra del 2013 al 2019, cosa que els sindicats han qualificat «d'indignant i insultant». Els sindicats, que es van concentrar dins de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública fins a les 12 hores, van exigir el retorn de les pagues extres el més aviat possible i van recordar que l'anterior Govern català es va comprometre el juliol del 2017 a tornar el 10% aquest any.

La secretària d'Administració i Funció Pública, Annabel Marcos, que va liderar la representació de la Generalitat, va destacar que es tracta de la primera proposta del calendari i que inclou tots els drets suspesos en matèria de pla de pensions, productivitat i del fons d'acció social. «M'ha sabut molt de greu per part dels sindicats la no-voluntat ja no de negociar, sinó d'escoltar», va lamentar, i va insistir que la Generalitat no pot abonar el 10% aquest any perquè la regla de despesa que emana de la llei d'estabilitat pressupostària ho impossibilita, cosa que en la seva opinió es pot revertir si hi ha la voluntat del Govern central.

Marcos va explicar que des de la Generalitat volien negociar un retorn de les pagues extres fraccionades en dos períodes de quatre anys: del 2019 fins al 2022, en el cas de la primera, amb el pagament d'un 10%, un 20%, un 35% i un 35% respectivament, i del 2023 fins al 2026, amb el pagament d'un 25% anual.

«El més aviat possible»

«La voluntat és tornar-les el més aviat possible, però tenim diferents màxims. No han volgut escoltar la directora de pressupostos, que podia explicar com es comptabilitza aquest retorn de drets i de pagues extres», va lamentar, i va afegir que es va sentir dolguda per l'actitud dels sindicats. Va explicar que la proposta contemplava que els sindicats podien modificar els conceptes: «Si només volien que anés tota la quantia al retorn de les pagues extra, hauríem estat disposats a negociar». En declaracions als mitjans després de la reunió, el secretari de política institucional de serveis públics de la UGT de Catalunya, Carlos Villalante, va valorar la reunió com «un insult, una provocació i una falta total de respecte». Va explicar que el fet que la proposta de recuperació arribi 12 i 13 anys després des que no van cobrar les pagues extres «és el més vergonyós que durant els anys de la història del sindicalisme a Catalunya hem vist. Aquest Govern de Catalunya menysprea totalment els seus treballadors».

Per la seva banda, el coordinador de l'àrea pública de CCOO, Joan Maria Sentís, va valorar que li sembla una vergonya el que ha passat a la reunió: «Falten paraules per definir-ho. No tenim res a parlar amb aquest Govern de la Generalitat, que ens fa una proposta que entenem que és insultant». La portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, va sostenir que també van sortir indignats per la proposta «intolerable» de la Generalitat i va demanar una negociació real per a la consolidació del personal interí perquè, en les seves paraules, és precari, especialment en sectors com els serveis socials, la sanitat i la docència.