La Fiscalia sosté que la declaració d'independència del 27O no va ser "merament simbòlica", ja que la Generalitat tenia a punt les estructures i normes per desenvolupar el "marc jurídic" de la República i un pla per garantir que els Mossos d'Esquadra assumissin el control de tot el territori.

En el seu escrit de qualificació provisional, en el que demana fins a 25 anys de presó per als líders del "procés", el Ministeri Públic rebutja així la tesi dels dirigents independentistes empresonats, que han al·legat que la resolució amb la declaració unilateral d'independència aprovada al Parlament el 27 d'octubre del 2017 no va tenir valor "jurídic".

"Aquesta declaració d'independència no era merament simbòlica", ressalta la Fiscalia, que argumenta que les autoritats de la Generalitat tenien preparat per a la seva aprovació immediata un paquet de normes que desenvolupaven el nou marc jurídic de la República i el desplegament de les "estructures administratives" per al funcionament "del nou estat".

Segons la Fiscalia, la Generalitat també tenia a punt per després de la declaració d'independència un pla per garantir que els Mossos d'Esquadra assumissin la seguretat de totes les infraestructures i el "control efectiu" de tot el territori de Catalunya.

En diversos dels seus escrits judicials, els líders del "procés" a la presó han al·legat que la declaració d'independència aprovada per 70 vots al Parlament el 27O no tenia valor jurídic, en considerar, com va sostenir l'exvicepresident Oriol Junqueras, que la cambra es va limitar a expressar una "voluntat política" en l'exercici de la "legítima llibertat d'expressió d'uns diputats".

En la mateixa línia, l'expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar el passat 20 de febrer en la seva declaració davant el magistrat Pablo Llarena, abans de quedar fora de la causa, que la declaració unilateral d'independència aprovada per la cambra catalana el 27O va tenir un valor "merament simbòlic" i "parlamentari".

Per contra, la Fiscalia considera que el Parlament va declarar el 27O la independència de Catalunya i la seva constitució com a nou Estat en forma de República "fent realitat el full de ruta marcat prèviament".

Segons la Fiscalia, el ple del Senat va aprovar aquell mateix dia l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va permetre destituir al Govern en ple i convocar eleccions autonòmiques, "davant aquesta situació de ruptura total de la legalitat constitucional, i tenint en compte el greu risc que això suposava per a la integritat territorial de l'Estat".