Torra acusa Sánchez de "còmplice de la repressió"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser "còmplice de la repressió" en haver "decidit no actuar". "I no , que l'Advocacia de l'Estat acusi de sedició en comptes de rebel·lió no és un gest; és un menyspreu absolut als demòcrates empresonats", ha afirmat Torra després que també la Fiscalia General de l'Estat hagi presentat aquest divendres els seus escrits d'acusació contra els dirigents independentistes processats per l'1-O.

El govern espanyol nega pressions a la Fiscalia

El govern nega haver pressionat a l'Advocacia de l'Estat en l'acusació als líders independentistes per l'organització del referèndum de l'1-0: "No hi ha hagut imposició de criteri. L'advocacia de l'Estat ha estudiat l'assumpte i les proves i ha elaborat l'escrit de conclusions amb criteris professionals, tècnics i jurídics ", ha assegurat la ministra de Justícia, Dolors Delgado, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Torrent: La fiscala actua "amb anhel de venjança"

El Parlament, Roger Torrent, ha carregat contra la Fiscalia per actuar "amb anhel de venjança" enlloc "d'anhel de justícia". Ha assegurat que l'escrit de la Fiscalia acusa "a la pràctica" una majoria de la ciutadania del país, "una majoria que sap que el conflicte s'ha de resoldre políticament". De fet, considera que les acusacions i el procés judicial contra l'1-O no ha passat per "perseguir persones" sinó que s'hi persegueixen "idees", ha dit Torrent. "Els que ho fan no saben que les idees no es poden empresonar, que no renunciarem mai a decidir el nostre futur democràticament, que no claudicarem davant la repressió", ha conclòs el president del Parlament.

Arrimadas acusa Sánchez d'"abandonar" els catalans constitucionalistes

La líder de Ciutadans a Catalunya i portaveu nacional del partit, Inés Arrimadas, ha acusat avui el president del Govern, Pedro Sánchez, d'"abandonar" a "molts catalans constitucionalistes" i de "beneficiar als quals han trencat la convivència a Catalunya". Arrimadas, ha acusat aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d´haver fet una "trucada de gracia" a l´Advocacia de l´estat per garantir-se el suport dels partits independentistes als pressupostos. Segons Arrimadas, el fet que l´Advocacia finalment descarti l´acusació per rebel?lió es deu a un "comodí de la trucada" utilitzat per Sánchez per guanyar-se la complicitat del PDeCAT i ERC al Congrés dels Diputats. "Molts espanyols veiem amb tristesa com es confirma la sospita que Sánchez està disposat a fer qualsevol cosa per ser un quart d´hora més a la Moncloa, fins i tot donar privilegis i beneficiar a aquells que han trencat famílies a Catalunya", ha etzibat en una compareixença de premsa des de Jerez de la Frontera.

JxCat titlla de "salvatjada" els escrits d'acusació pel cas procés

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya (JxCat) Eduard Pujol ha assegurat avui que l'escrit d'acusació de la Fiscalia contra els líders independentistes processats pel cas procés són una "salvatjada" i formen part "d'un complot de l'Estat per silenciar veus i pensaments". Davant les peticions de penes de la fiscalia, el portaveu adjunt de JxCat ha convidat al fet que "algú expliqui com pensa silenciar a més de 2.300.0000 persones", davant la qual cosa ha replicat: "no hi ha trucs de màgia, l'única solució és el diàleg".

Esquerra censura que el Govern central no hagi fet "ni gestos ni moviments"

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha lamentat avui que no s'hagin produït "ni moviments ni gestos" del Govern central amb els independentistes processats, i ha dit que "com més anys de presó" es demanin, "més gran serà la determinació" d'Esquerra. "La justícia espanyola es confirma com la vergonya de l'Europa democràtica. No callarem, no retrocedirem i seguirem donant passos cap endavant", ha asseverat Aragonès en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament. Ha assegurat que "mai hi va haver violència per part d'independentisme" i que aquest judici "és una farsa" perquè "les acusacions es basen en falsedats".

El PSC insisteix que hi ha separació de poders i nega que es jutgi una ideologia

La portaveu del PSC-Units al Parlament, Eva Granados, ha insistit aquest divendres en què a l'Estat hi ha separació de poders i que la Justícia actua de manera independent. "No s'està jutjant ni una ideologia ni una opció política", ha assegurat en roda de premsa, i ha afegit que és un judici contra diverses personalitats polítiques que van incomplir les lleis. Granados ha expressat el seu respecte per les decisions judicials, ha demanat que els polítics facin el mateix i deixin actuar la Justícia, i ha assenyalat que el Govern no influirà en la sentència: "No serà l'Advocacia de l'Estat ni la Fiscalia, sinó la Sala del Suprem qui dicti la sentència".

Casado diu que no toleraran que Sánchez posi "en escac la dignitat d'Espanya per mandat dels independentistes"

El president del Partit Popular (PP) ha declarat aquest divendres que no toleraran que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez "posi en escac la dignitat d'Espanya per mandat dels independentistes colpistes". Casado ha fet aquestes declaracions a Málaga després de conèixer els escrits d'acusació de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat. En aquest sentit, Casado ha destacat que tant la Fiscalia General com el poder judicial han complert amb "la responsabilitat de mantenir l'acusació de rebel·lió" perquè considera que hi ha indicis que s'ha comès aquests delictes, mentre que ha criticat que l'Advocacia de l'Estat hagi "materialitzat el gest" que Torra va demanar a Sánchez en no plantejar la rebel·lió.

Puigdemont assegura que l'Estat exerceix "venjança" i defensa que Europa no pot ser-ne "còmplice amb el seu silenci"

L'expresident Carles Puigdemont assegura que l'Estat "en el seu conjunt, des del rei fins a la fiscalia, continua exercint venjança contra un Govern, un Parlament i una bona part de la població". Així ho ha expressat a través d'un videocomunicat el líder de JxCat després de conèixer les acusacions de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Davant les penes sol·licitades, ha defensat Puigdemont, "Europa no pot ser còmplice, amb el seu silenci, d'aquest abús" i cal "adreçar la veu al món". "Tenir presos polítics és una vergonya; fer un judici polític, perseguir i condemnar persones per la seva acció política és traspassar totes les línies vermelles", ha conclòs.

Òmnium considera que l'Estat fa "un judici a la democràcia" i insisteix en una resposta "unitària"

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha dit aquest divendres en resposta als escrits d'acusació que es tracta d'un procés "vergonyós que no és altra cosa que un judici a la democràcia". Davant els delictes que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat acusen al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i pel que demanen 17 anys de presó i 8 anys, respectivament, Mauri ha qualificat "d'atac sense precedents" al sistema de drets i llibertats de tota la ciutadania, i ha afirmat que els escrits suposen una "criminalització de la mobilització popular transformadora". Mauri ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'agreujar el conflicte i no presentar una solució política, i ha demanat una resposta "majoritària i unitària" del conjunt de la societat en el moment "més greu" de la democràcia espanyola.

Colau reclama una "solució política" davant unes acusacions "infundades" i "desproporcionades"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat una "solució política" i "mantenir el diàleg" després que s'hagin conegut les acusacions contra els líders independentistes. En una declaració institucional, Colau ha dit que les acusacions són "infundades" i "clarament desproporcionades" i ha instat la Fiscalia General de l'Estat i l'Advocacia de l'Estat a "reconsiderar la seva acusació" per tal que "s'ajusti als principis democràtics d'intervenció penal mínima i proporcionalitat en l'aplicació del Codi Penal". A més, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "desjudicialitzi la política".

Romeva: '' Som davant d'una represàlia cap a un projecte polític, cap a una ideologia''

L'exconseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, creu que els escrits d'acusació presentats aquest divendres demostra que ''som davant d'una represàlia cap a un projecte polític, cap a una ideologia''. En un posicionament que ha fet arribar a l'ACN des de la presó de Lledoners, Romeva recorda que ''només l'absolució'' serà una ''resolució acceptable'' i posa d'exemple les justícies europees que per Romeva ho han ''ratificat''. Romeva considera que el judici ''no serà just'' i per tant, creu que ''nos serà un judici'' i demana que ''tothom en sigui conscient''. L'exconseller avisa però, que ''sigui quina sigui la sentència, el problema polític persistirà''.

Turull: "Cap sorpresa. Nosaltres seguim amb les conviccions intactes"

L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha reaccionat des del centre penitenciari de Lledoners a l'acusació de la Fiscalia que manté el delicte de rebel·lió i demana 16 anys de presó per a Turull i la resta d'exconsellers empresonats, a excepció de Junqueras per qui demana 25 anys. "Cap sorpresa. Ells coherents amb el seu relat fictici per assolir un escarment a costa del que sigui i al marge del Codi Penal", ha dit el dirigent independentista processat per l'1-O en una piulada. Turull ha assegurat que segueixen "amb les conviccions intactes" i que "a més injustícia, més compromís". "Ni desànim ni resignació ni renúncia", ha dit l'exconseller en la mateixa piulada. El ministeri fiscal ha fet públic aquest divendres al matí l'escrit d'acusació contra els processats per l'1-O al Tribunal Suprem pels quals demana un total de 177 anys de presó.

Cuixart, després de la petició de presó: "Algú es pensa que per 17 anys de presó ens faran renunciar als objectius?"

El president d´Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reaccionat aquest divendres a l'escrit d'acusació de la Fiscalia, que li manté el delicte de rebel·lió i demana 17 anys de presó per a ell. "Algú es pensa que per 17 anys de presó ens faran renunciar als objectius, drets i llibertats nacionals?", ha escrit Cuixart en una piulada a Twitter després que la Fiscalia ho anunciés. A més, a través del compte que gestiona el seu equip, ha volgut deixar clar que si algú pensa que serà així és que "no coneix ni Òmnium ni la societat catalana".

Bonvehí: "Es demostra que això no és un procediment, és una revenja"

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat que la petició de penes de la Fiscalia als processats per l'1-O demostra "que això no és un procediment, és una revenja". El ministeri fiscal ha fet públic l'escrit d'acusació aquest divendres al matí en el qual manté el delicte de rebel·lió per als dirigents independentistes i demana fins a 25 anys de presó. El líder del PDeCAT ha defensat en una piulada que els "presos polítics són persones innocents". El ministeri fiscal demana penes de presó contra els processats per l'1-O al Tribunal Suprem que sumen un total de 177 anys.

Aragonès diu que l'Estat ha "escrit la seva sentència"

El vicepresident del Govern i conseller d´Economia, Pere Aragonès, ha volgut deixar clar aquest divendres que no s'aturaran "per molts anys de presó" que es demanin, després de conèixer-se l'escrit d'acusació de la Fiscalia. En una piulada a la xarxa, Aragonès ha avisat que "aquest procés és imparable" i ha acusat l'Estat espanyol d'haver "escrit la seva sentència". El vicepresident també ha criticat el sistema judicial espanyol de "continuar alimentant la farsa" i de voler "condemnar la voluntat democràtica de tot un poble".

Jordi Sànchez: «Superarem el dolor i la desorientació»

El diputat de JxCat pres a Lledoners Jordi Sànchez ha reaccionat amb una piulada a l'escrit d'acusació de la Fiscalia que manté la rebel·lió contra els processats per l'1-O i demana 17 anys de presó per a l'exlíder de l'ANC. "Superarem el dolor i la desorientació", ha piulat el dirigent independentista empresonat. "No fer-ho seria donar la raó als polítics i jutges espanyols que ara fa un any van decidir que la repressió era l'única resposta que Catalunya mereixia", ha continuat Sànchez en la mateixa piulada. Les penes de presó del ministeri fiscal sumen un total de 177 anys per a tots els processats per l'1-O. La pena més alta és de 25 anys per a l'exvicepresident, Oriol Junqueras, per un delicte de rebel·lió agreujada amb malversació.

Rull: "Com podrien justificar una llarga privació de llibertat d´uns innocents?"

Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat empresonat, ha afirmat que la presó preventiva que "s´ha imposat" als impulsors de l´1-O "durant tants i tants mesos obliga la fiscalia a condemnar-los", en resposta a la petició de 16 anys de presó i d´inhabilitació que s´ha fet pública aquest matí. "Com podrien justificar una llarga privació de llibertat d´uns innocents?", s´ha preguntat a través del seu compte de Twitter, per acabar responent que els han de "declarar culpables per no avergonyir-se dels seus actes". La fiscalia sol·licita 16 anys de presó a l´ex-membre de l´executiu per rebel·lió.

Boya fa una crida a "acusar" l'Estat

L'exdiputada cupaire al Parlament Mireia Boya ha fet una crida a "acusar" l'Estat just el dia que la Fiscalia General de l'Estat i l'Advocacia de l'Estat hagin fet públiques les acusacions per als processats per l'1-O. En el seu cas, la Fiscalia li demana 30.000 euros de multa per delicte de desobediència i inhabilitació d'1 any i 8 mesos. Boya s'ha mostrat convençuda que "els jutjats i condemnats col·lectivament seran ells". En la mateixa piulada, ha advertit que "no es poden empresonar els anhels de llibertat", de la mateixa manera que, assegura, "no es pot inhabilitar la vida" ni "multar la democràcia".

Rufián compara el "procés"

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha comparat el cas del "procés" amb la sentència de La Manada, doncs es demanen "25 anys de presó per votar i nou anys per violar, són uns salvatges", unes paraules que han provocat una picabaralla amb l'exdiputat de Ciutadans Jordi Cañas.

Serret: "Seguirem lluitant per garantir que els drets civils i la democràcia prevalen"

La delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, ha avisat aquest divendres que les acusacions de la justícia espanyola per rebel·lió "danyen encara més" l'estat de dret a Espanya. "Seguirem lluitant per garantir que els drets civils i la democràcia prevalen", ha afirmat en una piulada després que s'hagi donat a conèixer que la fiscalia demana 25 anys de presó per al president d'ERC Oriol Junqueras, 17 per a Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell, i 16 per a la resta de presos per rebel·lió.