El president de la Generalitat, Quim Torra, va solemnitzar ahir al Parlament la retirada de «qualsevol suport» al Govern de Pedro Sánchez i als pressupostos de l'Estat, i va anunciar que el seu Govern «intensificarà» l'acció exterior a la Unió Europea i els EUA i buscarà obrir «el camí de la mediació».

En la seva compareixença a petició pròpia davant el ple del Parlament, Torra va utilitzar un to sever per denunciar els escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat contra els dirigents independentistes processats per l'1-O, víctimes, segons el seu parer, d'una «injustícia» i una voluntat de «repressió» i «venjança» dels poders estatals.

Després que divendres passat, en la manifestació davant la presó de Lledoners, Torra anunciés que «el poble de Catalunya» retira el suport a Sánchez i que no votarà «mai» els pressupostos de l'Estat, avui el president ha solemnitzat aquesta advertència en seu parlamentària, des del faristol de l'hemicicle català.

«És evident que, més enllà de quatre paraules en veu baixa, el Govern espanyol ha decidit que no es posarà al costat de la democràcia i la justícia, sinó que avala la via judicial per escarmentar i venjar una derrota a les urnes. És per això que retirem qualsevol mena de suport al Govern central. No aprovarem els pressupostos del president Sánchez», va asseverar. El mandatari català va recordar l'ultimàtum que el passat 2 d'octubre va llançar al president del Govern perquè abans del mes de novembre plantegés una oferta de referèndum pactat i vinculant a Catalunya. «És novembre i Sánchez no ha posat sobre la taula cap solució democràtica al conflicte polític ni ha pres cap decisió contra la repressió política», va expressar. Per altra banda, Torra va estendre ahir la mà als comuns per avançar «junts socialment i nacional» tant al Parlament català com a l'Ajuntament de Barcelona, en un context de pròximes negociacions pressupostàries al consistori barceloní i a la Generalitat.

La presidenta del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va instar ahir el president Quim Torra a «caminar junts» per «superar el gir reaccionari a Espanya», pel que va demanar unitat «davant l'excepcionalitat» i dir «amb convicció que no passaran».

«Jo acuso»

El portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, va dir ahir que no es pot «fer veure» que Catalunya viu «en una situació normal», i va asseverar: «Jo acuso l'estat espanyol de mentir, de vulnerar drets fonamentals i de criminalitzar l'independentisme». La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va replicar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que «vostè no pot donar lliçons d'independència judicial», i el va instar a concretar com materialitzarà «la seva amenaça» que no acatarà la sentència del Suprem sobre el procés per l'1-O.

Xoc amb Iceta

Torra també va protagonitzar un agre xoc dialèctic al Parlament amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui va acusar de «gotejar cinisme» i perdre avui una oportunitat per «humanitzar-se» i denunciar la situació de «presos polítics i exiliats».

La topada es va produir quan Iceta va demanar explicacions a Torra pel fet que el passat 9 d'octubre «el Parlament acordés que calia tornar als empleats públics les pagues extraordinàries dels anys 2013 i 2014 entre aquest any i el 2020» i, en canvi, el Govern «no pensi retornar-les fins al 2026».

La rèplica de Torra, que va convidar el líder del PSC a preguntar a la ministra Meritxell Batet «per què ens trobem en aquesta situació», va fer enfadar Iceta, que l'ha acusat de «prendre el pèl» als funcionaris i li va etzibar: «Per desgràcia, l'Estatut no permet que posem de president algú que no sigui membre del Parlament, perquè si no immediatament li diria que cedís el seu càrrec a la ministra Batet, perquè tots hi sortiríem guanyant».