La Crida Nacional per la República ha engegat un «procés participatiu obert» per proposar esmenes als dos textos fundacionals presentats el passat 17 d'octubre a Manresa en la convenció fundacional de l'entitat. Més de 13.000 fundadors estan cridats a «fer aportacions i esmenes» als textos perquè després siguin avaluades per la comissió d'esmenes, que lideren el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, i la diputada del mateix grup al Parlament Gemma Geis.Les «esmenes vives», és a dir, aquelles que hagin passat el tall de la comissió, seran votades pels fundadors al congrés constituent de la Crida del proper 19 de gener.

El nou moviment, que impulsa l'expresident del Govern Carles Puigdemont, ha fet públic un reglament que estableix un calendari del «període transitori» fins al congrés constituent, i es divideix en tres fases: la deliberativa, en què els fundadors podran fer comentaris i valoracions; la de les esmenes, en què podran redactar esmenes concretes; i finalment la d'esmenes vives, en referència a la tria d'esmenes que farà la comissió per ser presentades i votades el proper 19 de gener.

Segons publica la Crida en un comunicat, la comissió d'esmenes està formada per 18 membres «nomenats a proposta dels tres impulsors» -Puigdemont, Sànchez i el president del Govern, Quim Torra-, els quals han estat dividits en dos grups segons si són responsables de la ponència política o de l'organitzativa.

La política l'encapçalarà el mateix Sànchez, empresonat des del 16 d'octubre de 2017, i comptarà també amb Elsa Artadi, Toni Morral, Marina Geli, Jordi Peiró, Marc Guerrero, Ferran Mascarell i Jordi Turull. De la seva banda, la ponència organitzativa anirà a càrrec de la diputada Geis, a la qual acompanyaran Germà Bel, Damià Calvet, Laia Flotats, Enric Blanes, Nuri Guillaumes, Miquel Àngel Escobar, Agustí Colomines, Anna Geli i Josep Jover.