El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va desdenyar la reforma de l'Estatut que vol plantejar Pedro Sánchez («és una pantalla passada», mentre que el lehendakari, Iñigo Urkullu, va demanar gestos de «distensió» i que aprofiti l'actual majoria al Congrés com a solució a la crisi catalana.

Urkullu i Torra van mantenir ahir a Vitòria la seva primera reunió, un dinar que va transcórrer amb «cordialitat i franquesa» i en què Torra va constatar que Euskadi i Catalunya tenen «ritmes diferents» en el seu camí cap a «la llibertat». En una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació, els dos presidents van deixar patents les seves diferències al voltant de la forma en què aprofundir en l'autogovern de les seves respectives comunitats.

Mentre que el lehendakari va parlar en tot moment de diàleg i acord, i es va mostrar contrari a la via unilateral, Torra va considerar que a Catalunya «ningú o una minoria» planteja una reforma de l'Estatut, sinó que la majoria de la societat reclama l'exercici del dret a decidir i «no està en la pantalla» de reformar l'Estatut.

El president va defensar la independència perquè això suposaria per a Catalunya una millor sanitat i educació, i garantiria les pensions, per la qual cosa no és una qüestió «de banderes ni d'himnes», sinó d'aconseguir un «millor país».

Urkullu va emplaçar Torra a «aprofitar l'actual majoria parlamentària» en què se sustenta el Govern de Pedro Sánchez per intentar trobar una solució a la crisi catalana i un millor encaix d'Euskadi a l'Estat, a través de la seva redefinició en clau «plurinacional».

Després de subratllar la «necessitat de fer efectiva la via de la distensió i del diàleg polític i institucional», el lehendakari va insistir que la majoria de la moció de censura contra Rajoy és «una via que pot propiciar un curs de solució política a la situació, sempre que existeixi una autèntica voluntat d'acord».

Gestos del Govern

Davant d'aquest plantejament Torra va assegurar que el seu Govern és un banderer del diàleg i s'ha preguntat quins són els gestos de distensió del Govern espanyol quan es mantenen les peticions de presó per als polítics presos, «que van complir amb el que la societat demanava: organitzar un referèndum d'autodeterminació».

Va dir a més que amb independència de les majories que hi ha hagut al Congrés en cada moment tots els governs de l'Estat espanyol han donat un «no» com a resposta a les aspiracions catalanes.

El president es va referir al Consell de Ministres previst per al 21 de desembre a Barcelona i va apostar per convertir-lo en una «reunió bilateral, de govern a govern» com a mitjà per «buscar solucions polítiques per al que és un problema polític».

«Cinc mesos després que Sánchez fos (elegit) president seguim tenint presos polítics i exiliats i seguim sense avançar ni un pas en l'exercici del dret d'autodeterminació», va lamentar.

Torra va convidar el lehendakari a visitar el Palau de la Generalitat i els polítics independentistes catalans empresonats.

Després de comparèixer amb el lehendakari, Torra es va desplaçar a Sant Sebastià per oferir una conferència organitzada per la plataforma Gure Esku Dago, que promou les consultes populars sobre l'autodeterminació.

Abans de la conferència, es va trobar en l'accés del Kursaal amb el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, qui va assistir a la xerrada, com el diputat general de Guipúscoa, Markel Olano, i el portaveu foral, Imanol Lasa, els dos del PNB.