L'ANC i Òmnium Cultural han organitzat un any més per aquesta Diada una manifestació massiva per la independència i la llibertat dels polítics presos, i que ha ocupat aquesta tarda l'avinguda Diagonal de Barcelona. Abans de l'acte principal d'aquest 11 de setembre, la jornada ja ha comptat amb les tradicionals ofrenes d'institucions, partits i entitats diverses.

Així hem viscut totes les informacions relacionades amb la Diada 2018:

Vídeo: Les millors imatges de la Diada

18:12

Primers recomptes: 1 milió de persones, segons la Guàrdia Urbana

La manifestació de la Diada per la República Catalana ha congregat al voltant d'un milió de persones segons la xifra que ha comptabilitzat la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els concentrats han ocupat uns sis quilòmetres de recorregut entre la Plaça de les Glòries i el Palau Reial, que a banda de reclamar la república han cridat per l'alliberament dels polítics independentistes presos i pel retorn dels exiliats.

La concentració d'aquest any, organitzada per ANC i Òmnium, ha tingut com a tret distintiu una onada de so fictícia que ha recorregut tot el tram fins a arribar a tombar un mur al capdavant de la concentració, com a símbol dels obstacles superats i a superar per fer efectiva la República catalana.

La reivindicació independentista ha protagonitzat grans manifestacions a l'entorn de l'11 de setembre. La primera va tenir lloc el 2012, i segons xifres de la Guàrdia Urbana va congregar a l'entorn d'1,5 milions de persones sota el lema 'Catalunya, nou estat d´Europa'.

Un any més tard la manifestació de la Via Catalana recorreria el país de punta a punta i trauria 1,6 milions de persones al carrer, segons el Departament d'Interior de la Generalitat. La V de la Diagonal del 2014 arribaria a 1,8 milions, també segons la Guàrdia Urbana, i la 'Via lliure a la República Catalana' del 2015 a 1,4, segons la mateixa font.

El 2016 es van organitzar diferents actes a Berga, Lleida, Salt, Tarragona i Barcelona. La capital catalana va congregar 540.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana.

Finalment, la manifestació de la 'Diada del Sí' organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural el 2017 va congregar al voltant d'un milió de persones al Passeig de Gràcia i al carrer Aragó de Barcelona, també segons dades de la Guàrdia Urbana.

17:27

Una onada de so travessa una Diagonal plena a vessar en la manifestació de la Diada

Pocs minuts després de les 17.14 hores la gran onada de so ha arribat al seu destí final i ha xocat contra el mur que hi ha instal·lat a l'escenari de Palau Reial i que fa referència als obstacles superats i a superar per fer efectiva la República catalana.

El mur està format per una infraestructura metàl·lica on hi ha representats el rei Felip VI, una roda de hàmster i el 155. Diversos actors han sacsejat el mur i han començat a tombar peces sota els crits d''Independència', 'Ni un pas enrere', 'Sempre ferms' o 'Els carrers seran sempre nostres'. Amb l'enderroc dels darrers trossos del mur ha esclatat l'alegria i s'ha corejat la crida 'Fem la República catalana'. L'onada ha començat puntualment a les 17.14 hores a la plaça de les Glòries amb l'espetec d'un coet i s'ha anat expandint per una Diagonal plena a vessar fins arribar al destí final.

17:14

Comença l'onada de soroll a la Diagonal

A les 17.14 hores ha començat la gran onada de so que recorrerà la Diagonal de punta a punta per reivindicar el mandat de l'1 d'octubre. Pocs minuts abans de l'hora prevista, el toc de matines ha anunciat que els concentrats es quedessin en silenci i abaixessin els cartells i les pancartes i seguidament tres diables de Pallejà han disparat el coet que ha marcat el tret de sortida a l'onada de so. L'actor Toni Albà ha acompanyat els diables a l'escenari per avisar als participants que començava l'acció. Està previst que l'onada trigui sis minuts en recórrer tota la Diagonal, des de Plaça de les Glòries fins al Palau de Pedralbes. Així doncs, a les 17.20 hores l'onada de so xocarà contra un mur format per una infraestructura metàl·lica en què estaran representats el rei Felip VI, una roda de hàmster i el 155.

16:49

Lluc Salellas demana que Diada sigui l'"inici d'onada de mobilitzacions cap a la llibertat"

El dirigent de la CUP Lluc Salellas ha demanat avui que la manifestació independentista de la Diada sigui l'"inici d'una onada de mobilitzacions cap a la llibertat del poble català" i ha instat el Govern espanyol a fer que la Fiscalia retiri els delictes de rebel·lió i secessió dels dirigents a la presó.

Així ho ha apuntat en declaracions abans de l'inici de la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

15:52

La Diagonal es comença a omplir

La Diagonal de Barcelona ha començat a omplir-se a quarts de quatre de la tarda, gairebé dues hores abans de l'hora oficial d'inici de la Diada per la República Catalana. L'organització ha demanat que els participants es vagin col·locant al seu tram -entre el 0 i el 37- a partir de les quatre de la tarda perquè puntualment a les 17.14 hores pugui començar l'onada de so. En total, seran aproximadament 6 quilòmetres de recorregut des de la Plaça de les Glòries fins al Palau de Pedralbes.

La Festa per la Llibertat, que organitza per la Diada Nacional Òmnium Cultural, està marcada enguany per l´absència del president de l´entitat, Jordi Cuixart, en presó preventiva des de fa gairebé onze mesos. Dedicada a ell i al conjunt de polítics presos i exiliats, la cita festiva i reivindicativa omple d´activitats familiars el Passeig Lluís Companys des del matí i s´allargarà fins als concerts nocturns de Zoo i Macaco.

L´actuació matinera de Landy el Rumbero ha fet les delícies de petits i grans a l´espera de l´aparició de Dàmaris Gelabert, pedagoga i cantant de cançons infantils que compta per milers els seus petits seguidors, com s´ha pogut comprovar. Actuacions ambulants, una zona expositiva d´Òmnium i una fira d´entitats completen l´estampa d´aquest punt de trobada per la Diada a Barcelona.

Horari i organització

A l'hora assenyalada, l'espetec d'un coet trencarà el silenci al tram 37 i es generarà una gran onada sonora que anirà avançant i creixent progressivament fins arribar al tram 0. A mesura que l'onada avanci, els assistents alçaran les pancartes i cartells que hagin portat per fer sentir la seva veu. En arribar a l'escenari, es farà caure un mur per simbolitzar que els ciutadans poden superar els obstacles per implantar la República com a objectiu final.

14.42 h

Borrell critica que la Diada estigui "segrestada" pels independentistes

El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha criticat aquest dimarts que la Diada estigui "segrestada" pel moviment independentista i hagi deixat de ser la festa de tots els catalans.

"La Diada , com a festa nacional que era, ha estat segrestada per l'independentisme i és una pena, perquè això priva a l'altra meitat de la població catalana de poder manifestar el seu sentiment entorn de la identitat catalana, que comparteixen moltes persones que no són independentistes", ha resumit Josep Borrell en declaracions a la premsa a Estrasburg (França).

Josep Borrell ha lamentat que aquesta commemoració ja no sigui una celebració de la qual participi una "col·lectivitat unida, cohesionada", com creu que passava en el passat, i que "desgraciadament ja no és així".

Per això, el titular d'Exteriors creu que la Diada ha passat a ser "el dia d'una part de la societat" catalana que reuneix únicament als qui secunden el desafiament independentista.

14.30 h

Més de mil persones surten en autobús de Girona cap a la manifestació de Barcelona

Fins a 26 autocars van sortir ahir des de Fontajau cap a la Diagonal per omplir la mobilització de la Diada de participació gironina. Aquesta delegació de més d´un miler de persones provinents de la capital de la demarcació es va unir a Barcelona amb totes les persones que van arribar-hi en transport públic i privat, a més de 270 autocars que van sortir d´arreu de les comarques gironines fins els trams 12-18 de la manifestació.

14.19 h

Circulació intensa de vehicles en algunes vies per accedir a Barcelona

Les vies d'accés de Barcelona han registrat aquest migdia alguns punts circulació intensa de vehicles que es dirigeixen al centre amb motiu de la manifestació convocada per l'ANC a la Diagonal. Segons el Servei Català de Trànsit, s'han registrat entre un i dos quilòmetres de circulació lenta o retencions a la C-58, a Montcada i Reixac, a la C-17 a l'Ametlla el Vallès i a la C-25, la C-37 i l'A-2 amb motiu d'una marxa lenta de motoristes, en direcció a la capital catalana. Així mateix, també s'ha registrat circulació intensa a la C-55 a Manresa. A un quart de tres del migdia, però, la circulació és més fluïda i no es registren incidències. Pel que fa la mobilitat amb metro pel centre de la ciutat, el servei funciona amb normalitat, segons TMB. A partir de les dues del migdia, quedarà reforçat i serà l'habitual en un dia feiner.

14.15 h

SCC demana a Torra que "rebaixi el llenguatge" i l'acusa de convertir-se en "agitador"

El president de Societat Civil Catalana (SCC), José Rosiñol, ha reclamat al president de la Generalitat, Quim Torra, que "rebaixi" el seu "llenguatge" perquè és "impropi d'un representant en una democràcia". Rosiñol ha criticat que Torra parlés "de rebel·lió, de resistència i de combat" durant el discurs institucional que va fer amb motiu de la Diada i l'ha acusat de "convertir-se en agitador d'una part de la població" i "d'ignorar a més de la meitat dels catalans". A més, ha anunciat que SCC "commemorarà" durant la primera setmana d'octubre la manifestació que l'organització va celebrar el 8 d'octubre de l'any passat.

14.08 h

Gran assistència de participants als actes de la Diada a Palafrugell

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya ha tret, una vegada més, centenars de persones als carrers de la vila de Palafrugell, els quals s'han acabat concentrant als jardins de Can Bech on s´ha desenvolupat l´acte institucional.

13.59 h

Torroella torna a clamar per l'alliberament de la Dolors Bassa

L'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa, així com la resta de polítics presos i els que són a l'estranger, han estat ben presents durant l'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Torroella de Montgrí. L'acte, que s'ha celebrat al giratori del Lledoner, sota la gran estelada que hi oneja des del 2015, ha servit per tornar a clamar per la seva llibertat i per denunciar l'anòmala situació política en què es troba Catalunya. L'alcalde, Josep Maria Rufí, juntament amb regidors i regidores de la corporació, han sostingut durant tot l'acte, una gran pancarta reivindicativa.

13.50 h

Pablo Casado: "L´11 de setembre és una festa on el PP no té res a celebrar"

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat aquest dimarts que "l´11 de setembre és una festa on el PP no té res a celebrar". Segons Casado, és així perquè el seu partit no pot celebrar que presideixi la Generalitat una persona "xenòfoba i racista", o que "s´intenti seguir segmentant la societat segons el que pensin, parlin i votin", i "no la pot celebrar davant la inacció d´un govern del PSOE més interessat a enviar senyals de fum i codis xifrats als independentistes que complir la llei". En aquest marc, ha assegurat que el govern de Sánchez va haver de "rectificar" fruit de la pressió del PP la seva pretensió inicial de no defensar el jutge Llarena a Bèlgica, i ho h de fer ara després que Torra hagi fet una crida a "atacar l´Estat". Ena quest sentit, ha insistit que el PP té majoria al Senat per tornar a aplicar el 155 i ha demanat al govern espanyol que engegui el procediment enviant un requeriment a la Generalitat. "A Catalunya la situació és molt greu i no podem seguir tolerant una escalada de confrontació al carrer entre els que volen destruït la democràcia i els que volen viure en llibertat.

13.35 h

Retiren la bandera espanyola de l'ajuntament de Girona

La bandera espanyola ha desaparegut de la façana de l'ajuntament de Girona coindicint amb la Diada Nacional de Catalunya. Així ho han comprovat els assistents a l'acte convocat per l'ADAC i el Forn aquest 11 de setembre a la plaça del Vi. Els convocants han demanat que l'ajuntament no torni a posar la bandera.

No és la primera vegada que la bandera espanyola es despenja de l'ajuntament de Girona. En la Diada de 2016, l'acaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar que l'havien tret perquè "la majoria dels gironins no ens sentim en absolut representats per aquesta bandera i la Diada és el moment ideal per portar-la a netejar"

13.01 h

La plaça del Vi s'omple per l'acte de la Diada

La plaça del Vi de Girona s'ha omplert aquest migdia per seguir l'acte de la Diada organitzat per l'Ateneu d'Acció Cultural de Girona (ADAC) i el Casal Independentista El Forn. Els convocants han recordat la "dignitat del poble català" la tardor de l'any passat, han lamentat la repressió violenta de l'Estat l'1-O, han donat suport als "presos polítics, als exilats i als repressalitats per l'Estat" i han denunciat les agressions feixistes i els atacs a la llibertat d'expressió dels últims mesos. "La lluita per la independència i la república és la lluita pel futur dels nostres fills", han assegurat. L'acte s'ha acabat amb el cant dels Segadors.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

12.52 h

La hissada de la senyera i l´Ofrena Floral a Lluís Companys, actes de la Diada a Blanes

Blanes ha celebrat el matí d´avui dimarts els actes institucionals organitzats per l´Ajuntament de Blanes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2018. La part més solemne del programa commemoratiu s´ha iniciat amb la hissada de la senyera des del balcó principal de l´edifici consistorial, acompanyada per la interpretació del Cant dels Segadors. Més tard, l´Ofrena Floral davant el Monument a Lluís Companys. Han encapçalat l´ofrena floral que s´ha dipositat davant el monòlit en memòria de l´únic president escollit democràticament a les urnes que ha mort executat.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

12.39 h

Crida a seguir treballant per construir «un nou país», a la Diada a Girona

La crida a continuar treballant per a la construcció "d'un nou país" i a no normalitzar la situació dels "presos i exiliats polítics" ha marcat l'acte institucional de commemoració de la Diada a Girona. La celebració s'ha realitzat al pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat i ha exhibit el faristol amb el qual Carles Puigdemont va pronunciar el darrer discurs institucional el 28 d'octubre, abans de marxar a "l'exili". El delegat del Govern, Pere Vila, ha assegurat que el faristol vol demostrar que "no ens rendirem". "Continuarem fent la feina sense renúncies i sense por perquè el que estem construint és per a tothom", ha dit. Vila ha dit també que s'ha de lluitar per un referèndum i que "ho hem de fer entre tots". Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que "l'estat ha creuat moltíssimes línies vermelles" i que "aquesta persecució" no fa més que "donar arguments a favor de la construcció de la República". L'acte ha acabat amb la interpretació del cant dels Segadors amb el públic dempeus.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

12.11 h

Riudellots celebra diversos actes amb motiu de la Diada

L'Ajuntament de Riudellots de la Selva i Riudellots per la Independència han organitzat amb motiu de la Diada diversos actes entre ells la lectura del manifest, la hissada de l'estelada i el cant dels Segadors. Dilluns al vespre es va celebrar el VIII Homenatge a l'Estelada, amb la participació del cantautor Conrad Sala, el periodista i politòleg, Lluc Salellas, i l'alcalde de Colomers, Josep Manuel López Gifreu.

11.51 h

L'ofrena de PxC a Casanova provoca protestes i escridassades

La presència del partit d'ultradreta Plataforma per Catalunya (PxC) ha provocat, un any més, moments de tensió durant la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. Mentre el grup esperava per passar a fer el seu homenatge entre altres entitats i partits, han estat fortament escridassats i han rebut crits de "fora feixistes", sent arraconats fins al punt que els agents han hagut d'apartar-los del gruix de gent perquè esperessin en un altre punt. Posteriorment, han fet la seva ofrena, amb l'única bandera espanyola -sense l'escut de l'Estat- que s'ha vist a l'acte, encapçalats per la líder de la formació, Mònica Lora, i cridant al final "visca Catalunya hispànica". Més tard han tornat a ser escridassats i, en marxar, un jove que anava amb la comitiva de l'ANC ha retirat l'ofrena de PxC del monument. Finalment, ha estat recol·locat per un dels agents dels Mossos.

11.42 h

Els comuns avisen que l'existència de presos "dificulta el diàleg"

La portaveu parlamentària adjunta de CatECP, Jéssica Albiach, ha advertit aquest dimarts que l'empresonament dels dirigents polítics "dificulta l'existència del diàleg". Per això, i com a "primer pas", la dirigent dels comuns n'ha demanat l'alliberament de forma "immediata", també perquè considera que mantenir-los en presó preventiva és "injust". Els comuns, que s'han sumat als actes institucionals de la Diada, excepte la Marxa per la llibertat d'aquest dilluns al vespre, com a "força catalanista i d'esquerres", consideren que l'Onze de Setembre és una data "assenyalada". Aquest any, però, ho qualifiquen d'"excepcional", precisament pels "presos polítics" i perquè l'arribada del PSOE a La Moncloa "obre una finestra d'oportuntiat".

11.38 h

Aplec popular a Terra Negra

Els municipis de Llagostera, Vidreres, Caldes de Malavella i Tossa de Mar s'han trobat a Terra Negra per celebrar el tradicional aplec amb esmorzar popular amb motiu de la Diada, just al punt on conflueixen els termes municipals dels quatre pobles.

11.35 h

JxCat subratlla que la Diada no és "normal" perquè hi ha "presos polítics i exiliats"

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha subratllat que la Diada d'enguany no és "normal" perquè hi ha "presos polítics i exiliats". Així s'ha pronunciat el diputat independentista després de l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, aquest dimarts Onze de Setembre al matí. Batet també ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, ha demostrar que no és com Mariano Rajoy, i ha "canviar el rumb" amb "voluntat de diàleg". D'altra banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, s'ha mostrat confiat que la manifestació d'aquesta tarda sota el lema 'Fem la República Catalana' tingui la major participació dels últims anys.

10.35 h

L'empresonament dels polítics marca l'ofrena floral a la tomba de Josep Irla

Les institucions gironines han celebrat la tradicional ofrena floral a la tomba del president Josep Irla a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) amb un especial record als paral·lelismes entre la seva etapa i l'actual. El delegat del Govern a comarques gironines, Pere Vila, ha assegurat que les "decisions" que està prenent en els últims mesos l'estat espanyol condueixen a Catalunya "en un escenari ja conegut". Vila ha destacat que "estem en el camí de recuperar les institucions" després de l'aplicació de l'article 155 però el delegat ha volgut destacar que a partir de demà caldrà seguir "el camí perquè els nostres presos polítics i la gent que està a l'exili torni a casa". A més, el representant del govern català ha afirmat que totes les accions que es fan des de la Generalitat per aconseguir la independència no són només "per una part dels catalans, sinó pel conjunt".

10.29 h

Iceta recomana "no posar condicions impossibles" al diàleg amb l'Estat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a tot aquell que vulgui promoure el diàleg entre la Generalitat i l'Estat que "no posi condicions que el facin impossible", després que el seu grup fes la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova. "Res ha d'impedir el diàleg", ha opinat Iceta, que ha apostat per fer de les "dificultats evidents" un "estímul" per "fer les coses millor". El socialista ha reflexionat "sobre la necessitat de superar les divisions" entre catalans i, per fer-ho, ha proposat de "trobar un camí" que permeti "avançar en l'autogovern i en el finançament a través d'àmplies majories". Al seu torn, Ramon Espadaler, secretari general d'Units per Avançar, ha demanat un "esforç" a l'administració catalana i espanyola, tot i que ha admès que "pretendre dialogar" amb líders polítics presos "és francament difícil".

10.35 h

ERC adverteix que no pot haver-hi diàleg "amb presos polítics i exiliats"

El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dimarts al Govern central que estan oberts al diàleg, però ha advertit que "aquesta taula diàleg no pot començar amb presos polítics i exiliats". En declaracions després de participar a l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, ha explicat que aquesta és una Diada per demostrar "que el país no defalleix i que no es rendirà fins aconseguir l'objectiu que els catalans puguin decidir el seu futur en llibertat per constituir una república", un objectiu pel qual recorda que no sobra ningú.

10.00 h

Torrent crida a aprofitar la Diada per "reivindicar els anhels" dels ciutadans

El president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat aquest dimarts a viure la Diada Nacional de forma "cívica i reivindicativa". "Aquesta és una Diada de tothom i per a tots, que tothom ha de poder viure com vulgui, amb qui vulgui i on vulgui, als carrers i sobretot amb llibertat, democràcia i pacifisme, podent reivindicar i dir quins són els anhels i objectius de cada ciutadà", ha sentenciat Torrent en declaracions a la premsa, després de la tradicional ofrena al monument de Rafel Casanova. En aquest sentit, el president s'ha mostrat segur que tant la Diada com la manifestació de les entitats "es viuran amb civisme i en pau".

09.42 h

Sánchez demana una diada de "convivència", "respecte", "diàleg" i "entesa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat aquest dimarts la Diada mitjançant una piulada a Twitter on aposta per un 11 de Setembre de "convivència, respecte, diàleg i entesa".

El missatge de Sánchez s´assembla molt al que va escriure l´any passat, on apostava per "la via del diàleg, la convivència i el respecte" i assegurava que "un nou acord és possible". També utilitza termes semblants als que va utilitzar ara fa un any el seu predecessor, Mariano Rajoy, que l´11 de setembre del 2017 va signar un twit que deia: "Per una Diada de llibertat, convivència i respecte per a tots els catalans".

09.38 h

Artadi creu que l'Estat hauria d'adonar-se que "hi ha dos milions de mobilitzats" per la república

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha considerat aquest dimarts que la manifestació que les entitats sobiranistes han convocat per a la tarda d'aquest Onze de Setembre hauria de servir al govern espanyol de Pedro Sánchez per adonar-se'n que a Catalunya "hi ha més de dos milions de persones mobilitzades i determinades a reclamar la independència i a exercir el dret a l'autodeterminació". A més, la portaveu ha recordat que, tant els actes de dilluns com els que aquest dimarts es porten a terme tenen una càrrega "molt emotiva i espectacular" perquè són "molt representatius del moment on és Catalunya". "El Govern legítim està a la presó i a l'exili, els líders civils són a la presó, hi ha diputades a l'exili, i per això ahir els actes institucionals de la Diada estaven fets al voltant de la idea de llibertat. Els tenim més presents que mai", ha sentenciat. Per últim, Artadi ha defensat que a Catalunya "no hi ha cap problema de simbologia al carrer".

09.02 h

Comencen les ofrenes al monument a Rafael Casanova

Institucions, partits polítics i societat civil han donat aquest matí el tret de sortida a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya amb les tradicionals ofrenes al monument a Rafael Casanova. Al llarg de la jornada matinal, diversos representants de la societat civil i política faran les seves ofrenes davant del monòlit, situat a la cruïlla dels carrers Ali Bei i Ronda de Sant Pere de la capital catalana, just en el punt on el conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714 durant la Guerra de Successió.

10-S

07.59 h

La Marxa de Torxes il·lumina el Barri Vell de Griona

Els carrers del Barri Vell de Girona van acollir la tradicional Marxa de Torxes de la vigília de la Diada. L'acte va comptar amb el concert de Gemma Humet a les 21.30 h a les escales de la Catedral, des d'on va sortir cap a la plaça del Vi, on es va llegir el manifest, es van cantar Els Segadors, i hi va haver un concert de Caïm Riba i la traca final dels Diables de l'Onyar, que juntament amb Fal·lera Gironina van ambientar el recorregut.