17 de novembre de 2018
17.11.2018
Diari de Girona

Carmen Calvo: «Un Govern democràtic no treu els presos de la presó»

La vicepresidenta defensa una reforma de l'Estatut com a única via per canalitzar la crisi política a Catalunya, encara que admet que la solució a aquesta crisi «no és fàcil»

17.11.2018 | 21:24
La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, assegura que "cap govern de cap democràcia del món treu presos de les presons", i considera que "no es pot barrejar la situació processal" dels dirigents sobiranistes empresonats amb qüestions polítiques.

En una entrevista concedida a El Periódico, que aquest mitjà ha avançat aquesta tarda al seu web, la vicepresidenta respon així a reivindicacions que es fan des de l'independentisme com el dret d'autodeterminació i l'alliberament dels sobiranistes empresonats.

"En un Estat de dret cada poder es manté en el seu estricte àmbit de competències. No es pot demanar el que no és possible", insisteix Calvo, que també nega l'existència del dret a l'autodeterminació.

"Catalunya pot votar un canvi del seu Estatut en un encaix de la Constitució. No es pot seguir alimentant la idea que existeix el dret d'autodeterminació perquè no existeix. Ni Nacions Unides ho té previst més enllà que per a situacions de colonització", remarca la vicepresidenta.

En l'entrevista, Calvo defensa una reforma de l'Estatut com a única via per canalitzar la crisi política a Catalunya, encara que admet que la solució a aquesta crisi "no és fàcil".

"Hem de recompondre alguns elements que es van fracturar en l'intent de Catalunya amb el seu Estatut. Aquesta via ha d'explorar-se (...) Hi ha una altra via de sortida? És que no n'hi ha. Els catalans tenen una majoria social que no és independentista, una majoria política en escons que els permet el Govern i això ens col·loca a tots en l'obligació de treballar", assegura.

"Caldrà recollir un punt on els catalans, votant la seva reforma de l'Estatut, en uns procediments normats, garantits i amb seguretat jurídica, controlin directament ells. Tots els mostrejos envien missatges clars: reforma de la Constitució, reforma de l'Estatut, millora del finançament", apunta Calvo, que afegeix que la proposta hauria de "sortir de Catalunya, amb diàleg entre els catalans".

Quant al judici sobre el procés, la vicepresidenta assegura que el Govern "respecta" les qualificacions fetes per la Fiscalia.

D'altra banda, Calvo estima que el procediment per exhumar les restes del dictador Francisco Franco haurà acabat "a final d'any o primers de gener, i estarem ja en condicions de complir una cosa que forma part de la pròpia dignitat de la nostra democràcia (...), com no tenir Franco en una tomba d'Estat enaltit", postil·la.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook