La directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan, calcula que unes 400 nenes han «desaparegut» de Catalunya.

Algunes, afegeix Kaplan, ho hauran fet a causa de la crisi o perquè s'han nacionalitzat, però denuncia que la majoria de casos respon a la voluntat d'impedir que la Generalitat retiri el passaport de les menors per evitar el viatge a l'Àfrica, una de les mesures del protocol català contra la mutilació genital femenina.

Critica que les mesures «punitives i coercitives» del protocol juguen en contra dels drets d'aquestes nenes i per això carrega contra la Generalitat per no implementar correctament les mesures de prevenció, amb una formació exigent als professionals de l'atenció primària o als serveis socials.

La Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb la Comissió de Salut, Dones i Infància de Gàmbia, impulsa un nou projecte per prevenir la mutilació genital femenina (MGF) basat en la formació sobre aquesta pràctica de magistrats, educadors i sanitaris.

Programa a Gàmbia

El programa es va impulsar per primera vegada al desembre del 2017 a Gàmbia, un país on tres de cada quatre nenes van ser mutilades i on el Govern «fins fa poc defensava la mutilació genital», va lamentar la directora de Wassu.

El projecte es va desenvolupar també a l'Estat espanyol, ja que, segons assegura Kaplan, «a Espanya hi ha una gran població immigrada de països com Gàmbia i la MGF no és només un problema d'Àfrica, sinó que és una qüestió global».