El Tribunal Suprem va donar ahir un termini de 10 dies als advocats dels 18 acusats en la causa del procés perquè presentin els seus escrits de defensa en els quals rebatran les acusacions exercides per la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox, que ja han registrat les seves qualificacions provisionals.

La Sala que enjudiciarà l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i 17 acusats més atorga aquest termini i els demana a més que presentin «una breu justificació del sentit i finalitat» de cadascun dels testimonis que proposi. Una vegada presentats els escrits de qualificació per la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox, «doni's el trasllat previst a la Llei d'Enjudiciament Criminal a les defenses dels processats pel terme comú de deu dies» per presentar els seus escrits de defensa, segons recull la diligència d'ordenació de l'alt tribunal.

I en relació amb les llistes de testimonis que proposin, la Sala assenyala que «amb la finalitat d'aconseguir l'adequat judici de pertinència» caldrà estar-se a l'acordat en la providència del passat 6 de novembre «a fi de presentar una breu justificació de sentit i finalitat de cadascun dels testimonis».

Aquell dia, el Suprem va sol·licitar a les acusacions que «vist el nombre de testimonis proposats i amb la finalitat d'aconseguir l'adequat judici» justifiquessin el perquè dels seus interrogatoris, ja que només el Ministeri Públic n'ha proposat 256.

Les defenses rebatran en els seus escrits les tesis de les acusacions, entre elles la Fiscalia, que sol·licita fins a 25 anys de presó per als acusats -sent la petició més alta per a Oriol Junqueras per rebel·lió-, o la de l'Advocacia de l'Estat, que sol·licita en el seu cas 12 anys de presó per a l'exvicepresident català per sedició.

Paral·lelament, les defenses també poden presentar un escrit en el qual sol·licitin una vista dels articles de previ pronunciament -l'equivalent a les qüestions prèvies-, en el qual previsiblement qüestionaran la competència del Tribunal Suprem per enjudiciar els líders independentistes.

Segons la Llei d'Enjudiciament Criminal, tenen tres dies de termini des que se'ls demana qualificar els fets en el seu escrit de defensa per demanar la celebració de l'esmentada vista.

Vista a mitjan desembre

En cas de sol·licitar-ho les defenses com és previsible, la vista podria celebrar-se a mitjan desembre si la nova composició del CGPJ, que segons l'acord PP-PSOE presidirà Manuel Marchena -actual president del tribunal que enjudiciarà els fets- no altera el calendari previst.

La Sala Penal del Tribunal Suprem va tornar a denegar la posada en llibertat de l'exconseller de l'Interior de Catalunya actualment en presó preventiva Joaquim Forn, que serà jutjat pròximament en la causa del procés independentista, en estimar que la seva defensa no ha aportat cap element nou que pogués modificar la resposta contrària donada anteriorment. «Quant al risc de reiteració delictiva i el perill de fugida, com també dèiem en l'acte del 12 de setembre (data en la qual també es va denegar la seva excarceració), van ser valorats diverses vegades per aquesta Sala, sense que les al·legacions de la defensa (que són una recapitulació de les formulades en anteriors peticions de llibertat) revelin cap element nou que pogués implicar la modificació de la valoració d'aquests pressupostos», assenyala l'acte notificat aquest dilluns.

El Suprem contesta també a l'al·legació de Forn que els processats en la causa seguida a l'Audiència Nacional contra alts responsables d'Interior i dels Mossos d'Esquadra quan va passar l'1-O, estan sotmesos a mesures cautelars que no impliquen la privació de llibertat, per la qual cosa demana el mateix per a ell.