La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha explicat aquest dijous que les diligències d'investigació obertes contra desenes d'alcaldes catalans per la seva implicació en l'1-O estan "enllestides".

En declaracions als mitjans en visitar la Fiscalia de Barcelona, Segarra ha assegurat que el ministeri fiscal no té cap causa general contra els alcaldes, ni cap opinió generalitzada: "Analitzem cas per cas i sempre des del ple principi de legalitat".

Ha detallat que després de més d'un any d'investigacions moltes són a punt de concloure's i "és possible que es pugui anar donant sortida a les resolucions: judicialitzant-les o arxivant-les".

La fiscal, que ha visitat per primera vegada Catalunya des que ocupa el càrrec, ha evitat confirmar si presentaran querelles sobre els alcaldes i ha sentenciat: "No ho diré amb caràcter general, mai no m'expressaré de manera general en molts procediments judicials".

Cas per cas

"Podrà haver-hi una resolució depenent de les conductes personals", ha ressaltat Segarra, que ha dit que les faran públiques quan correspongui amb argumentació i motivacions, sempre cas per cas, ha insistit.

"El dret penal no pot donar respostes generals, ha d'analitzar comportaments individuals, i així ho estem fent i ho seguirem fent, sempre amb el mateix criteri, respecte al principi de legalitat", ha reflexionat.

El 13 de setembre del 2017, a les portes de l'1-O, l'aleshores fiscal general José Manuel Maza va demanar als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que obrissin diligències d'investigació --de caràcter preprocesal-- respecte a una llista d'alcaldes catalans dels quals es va tenir coneixement que estaven col·laborant en la preparació del referèndum d'independència de l'1 d'octubre, en total més de 700.

Posteriorment, es van anar obrint diligències a desenes d'alcaldes, que durant tot aquest any han estat citats en dependències de la Fiscalia per declarar pel suport que van proporcionar a l'1-O i si van cedir locals com a punts de votació, alguns a la Fiscalia Superior en ser també diputats al Parlament.

En el seu pas per Catalunya, Segarra ha visitat el matí d'aquest dijous la Fiscalia Superior i s'ha reunit amb el fiscal superior, Francisco Bañeres, i posteriorment ha mantingut una trobada amb la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, i la plantilla de fiscals d'aquesta Fiscalia.