ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb una forquilla entre 36 i 38 escons, com a mínim quatre més dels parlamentaris que els republicans tenen ara a la cambra catalana, segons la tercera onada del baròmetre del Centre Estudis d'Opinió (CEO) . I segons el mateix sondeig es mantindria la majoria independentista entre els 69 i els 73 escons. Així, JxCat, que ara té 34 diputats, n'obtindria 23-34, i la CUP, que ara és subgrup amb 4 diputats, retornaria als resultats de les últimes eleccions amb una forquilla entre els 8 i els 10 diputats.

També millorarien resultats els comuns, que dels 8 actuals passarien als 12-13. Cs, que ara és la primera força a la cambra amb 36 escons, quedaria en segon lloc amb 29-30; mentre que el PPC, ara amb 4 diputats, es quedaria amb 2 o 3 escons. El PSC es mantindria al voltant dels 17-18 escons.

En intenció de vot directe, ERC se situaria al 22,3%; JxCat al 10%; els comuns i el PSC empaten al 9,2%; Cs, al 8,4%; els comuns aconseguirien el 8,2% i en última posició hi quedaria el PPC, amb un 1,5%.

Alhora el CEO també apunta al grau de fidelitat dels electorals: el més alt el tindria ERC, amb un 78,2%, seguit de la CUP amb un 75,3%. Qui el tindria més baix seria el PPC, amb un 41,5% -un 21,% dels que recorden haver votat els populars, ara votarien Cs. En el cas de JxCat, que fidelitzaria un 55,4% dels electors, hi hauria un 19,7% dels enquestats que diuen que ara votarien ERC i un 6,5% que podria votar la CUP. Els republicans també perdrien votants cap a la CUP, un 10%.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha constatat així que la formació de Carles Puigdemont tindria una "fuga" de vots cap a ERC i un gruix "no menyspreable" cap a la CUP. "I això ens porta a pensar que la candidatura de JxCat era molt 'ad hoc' per les circumstàncies, va aplegar gent amb un missatge determinat i que vuit mesos després es reubica en un altre espai", ha apuntat en roda de premsa aquest divendres.

La reculada de JxCat i l'increment d'ERC i la CUP -la suma de les forquilles electorals que planteja el CEO mantindria la majoria independentista- modificaria "clarament" la composició interna d'aquest bloc. No només amb l'ordre i els pesos dins del bloc, sinó també amb una sensibilitat política que tendiria a l'esquerra, ha assenyalat.

Argelaguet també ha afegit que la "preeminència" de Cs com a primera força quedaria "matisada", segons el sondeig, i l'augment dels comuns actuaria de "contrapès", davant d'un PSC que "per ara" no aconsegueix "rendibilitzar" a Catalunya la presidència estatal a mans del PSOE. El PPC és qui sortiria més mal parat del CEO, ha apuntat Argelaguet. Un partit "en hores baixes; una mica més causa el precipici", ha afegit el director del CEO amb la mirada posada al llindar mínim de vots del 3%. "Veurem si la nova direcció [d'Alejandro Fernández] aconsegueix recuperar l'espai en pugna dura amb Cs", ha resolt.