23 de novembre de 2018
23.11.2018
Diari de Girona

Veïns de la Sagrada Família s'oposen a ser desallotjats per construir l'escalinata

Un escrit de 1976 documenta que els graons principals, que no van ser dissenyats per Gaudí, obligarien a tallar el carrer i enderrocar dos edificis

23.11.2018 | 00:45
Veïns de la Sagrada Família s'oposen a ser desallotjats per construir l'escalinata

L'Associació de Veïns de la Sagrada Família va tornar a mostrar ahir el seu rebuig que 3.000 veïns puguin ser desallotjats de les seves cases per construir l'escalinata de l'entrada principal al temple que va dissenyar Gaudí, una vegada que veuen que les obres comencen a arribar a la seva fi.

El portaveu de la Comissió d'Afectats pel Pla General Metropolità, Salvador Barroso, va mostrar ahir un document de 1976 en què es documenta que l'escalinata principal, que obligaria a tallar el carrer Mallorca i a enderrocar almenys dos edificis d'habitatges, no va ser dissenyada originalment per Gaudí.

El document assegura que l'escalinata va ser afegida el 1906, 24 anys després d'iniciar-se el temple, pels seus deixebles, i en això volen emparar-se perquè no es vegin afectats pel Pla General Metropolità (PGM) que preveu enderrocar els edificis per erigir l'escalinata de la façana de la Glòria, des del carrer Mallorca al carrer València.

«Totalment inviable»


Segons el portaveu de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Ixaso, «és totalment inviable» desallotjar els veïns per construir l'escalinata perquè no forma part del pla original de Gaudí, segons una resolució de 1976 de la Comissió del Patrimoni Històric Artístic del Ministeri d'Educació i Ciència. La resolució que van mostrar als mitjans de comunicació va permetre a la constructora Núñez y Navarro obtenir el permís per reprendre les obres d'un bloc d'habitatges al carrer Mallorca, que l'Ajuntament de Barcelona havia suspès per aquests treballs.

Segons va defensar ahir Barroso, «l'actuació sobre aquestes dues illes s'hauria d'aturar» i va advertir que el Pla General Metropolità (PGM) que inclou la planificació dels voltants de la Sagrada Família va en contra de «la problemàtica sobre l'habitatge que tenim».

Acord amb l'Ajuntament


L'Ajuntament de Barcelona va signar un acord amb la Sagrada Família el mes d'octubre passat pel qual el temple aportava 36 milions per finançar la xarxa de transport públic, millorar l'accessibilitat al metro, reurbanitzar els carrers de Sardenya, Provença, la Marina i Mallorca i s'ocupava de mantenir i netejar aquestes vies, així com de la seguretat i dels agents cívics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook