El sindicat Metges de Catalunya (MC), majoritari entre els facultatius, manté la seva convocatòria de vaga per a la setmana que ve, de dilluns a divendres, per als metges d'atenció primària, mentre que CGT va convocar també cinc dies d'atur, però per a tots els treballadors dels ambulatoris.

Després de no fructificar les negociacions amb l'Institut Català de la Salut (ICS), el sindicat de metges va decidir mantenir els cinc dies de vaga i va convocar els facultatius perquè es concentrin dilluns que ve davant la seu de l'ICS. Els metges reclamen la contractació de més doctors de capçalera per solucionar la sobrecàrrega de treball que pateixen i puguin atendre un mínim de dotze minuts a cada pacient i que es reverteixin les retallades i recuperin la capacitat adquisitiva que han perdut des de 2010, que calculen en un 30% del seu sou, entre d'altres millores.

El departament de Treball va publicar ahir l'ordre de serveis mínims, que ja van ser pactats entre MC i l'ICS, que garantiran tots els serveis d'urgències al 100% i un 25% dels metges de capçalera els dos primers dies de la convocatòria i un 33% els tres següents.

Concentracions

També dilluns, està previst que els metges de la sanitat concertada es concentrin davant la patronal Unió Catalana d'Hospitals perquè el sindicat MC no ha signat el conveni col·lectiu de la sanitat concertada, que si han rubricat CCOO i UGT.

De la seva banda, el sindicat CGT també ha convocat els mateixos cinc dies de vaga però en el seu cas per a tota la plantilla dels ambulatoris, infermeres, zeladors i personal administratiu «davant la passivitat de la Generalitat».

Per a CGT, la setmana que ve no serà «una vaga de metges, sinó una vaga de tot el sector», van assenyalar ahir els seus responsables.

Tant la convocatòria de MC com la de CGT compten amb el suport del moviment veïnal de Barcelona i les plataformes d'usuaris Rebel van embolicar Atenció Primària, Focap i Marea Blanca. CGT reclama que els pressupostos de Sanitat destinin almenys un 20% a l'atenció primària, recuperar les plantilles perdudes des de l'inici de la crisi i separar les gerències d'Atenció Primària i Atenció Hospitalària, entre d'altres reivindicacions.