Els comuns van exigir ahir al Govern, entre les seves condicions per donar suport als pressupostos de la Generalitat, augmentar la despesa en 1.700 milions d'euros i incrementar l'IRPF a les rendes que superin els 90.000 euros anuals, cosa que ERC veu «amb bons ulls», encara que no així el PDeCAT. En el marc de l'imminent inici de les negociacions per pactar els pròxims pressupostos catalans, Catalunya en Comú-Podem ha posat avui les seves cartes sobre la taula en fer públiques les seves prioritats pressupostàries «de mínims» per revertir la qual han qualificat de «degradació dels serveis públics».

Decàleg per a les negociacions

Un decàleg per encarar les negociacions que passa per augmentar la despesa de la Generalitat en uns 1.700 milions, que procedirien de l'aprovació dels comptes estatals, una reforma fiscal i la lluita contra el frau. Així ho han explicat en una roda de premsa al Parlament la presidenta del grup Catalunya a Comú Podem, Jéssica Albiach, i el diputat David Cid.

D'aquests 1.700 milions d'euros més de despesa, entre 600 i 700 milions haurien de derivar d'una "reforma fiscal progressiva" especialment en IRPF i successions; aproximadament un terç de la lluita contra el frau fiscal; i una mica menys d'un terç dels recursos que preveu per a Catalunya l'acord sobre els pressupostos generals de l'Estat a què han arribat l'Executiu socialista i Units Podem.