El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha xifrat en un 76% el seguiment de la segona jornada de la vaga de metges de primària, mentre que el departament de Salut ha rebaixat aquest seguiment al 44%.

Segons ha informat el sindicat, en la sanitat concertada, el seguiment de la vaga de metges ha estat del 69%, mentre que el major seguiment en l'atenció primària pública ha estat a la província de Tarragona, amb un 83% de seguiment, seguida de Barcelona (77%), Girona (73%) i Lleida (71%).

Metges de Catalunya ha qualificat d'"ensordidora" la mobilització dels facultatius de la sanitat pública i concertada en aquesta segona jornada de vaga i ha advertit a l'ICS i a les empreses sanitàries concertades que "no es quedarà amb els braços plegats", si no s'atenen les demandes "justes i necessàries" dels facultatius per millorar l'atenció als pacients i dignificar les condicions de treball.

El sindicat també ha xifrat en 1.500 els facultatius que s'han concentrat a les portes del Departament de Salut, on un grup de 24 metges i metgesses han construït un mur de 2,40 metres d'altura, amb 32 caixes de cartró, on es podia llegir el lema "Dignitat i respecte".

Els manifestants han cridat consignes contra la secretària general de Salut, Laura Pelay, i han reclamat "més qualitat i menys precarietat".

Treball rebaixa l'afectació de la vaga

De la seva banda, el departament de Treball ha informat que en aquesta segona jornada de vaga ha tingut un seguiment fins al migdia en el personal mèdic d'un 44,23% i una afectació a la resta de la plantilla de l'atenció primària del 4,23%.

Treball ha informat que les urgències hospitalàries d'ahir van experimentar un lleuger increment global de 113 visites a tot Catalunya respecte al dilluns de la setmana passada, un increment que suposa amb prou feines un 1%.

Aquest augment d'activitat va ser a causa de visites pediàtriques, ja que quant a l'atenció a adults no hi ha hagut impacte, ha especificat el departament de Treball, que centralitza la informació que li facilita l'ICS.

Segons la Generalitat, aquestes dades, mostren una oscil·lació normal en l'atenció d'urgències i demostren "que la vaga no ha tingut una afectació directa".

Les urgències d'atenció primària ateses principalment en els CUAP (Centres d'Urgència d'Atenció Primària) van registrar ahir 310 visites més que dilluns de la setmana passada, la qual cosa representa un augment del 12,11% de l'activitat.

D'una altra banda, el telèfon 061 CatSalut Respon, ha rebut fins al migdia d'avui un total de 2.330 trucades, un 7% més respecte al dimarts de la setmana passada.

D'aquestes, 328 han estat consultes administratives la qual cosa representa un 49% de creixement.

Els serveis mínims, que garanteixen el 100% de tots els serveis d'urgència, i un 25% dels metges de primària, estan funcionant amb normalitat.