Més d'un miler de metges i altres professionals de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la sanitat concertada van exigir ahir davant el Parlament demanar més recursos per a la sanitat, i es van produir diversos moments de tensió entre els sanitaris i els Mossos d'Esquadra a les portes de la institució.

La concentració, que va coincidir amb el tercer dia de vaga sanitària, va començar a les 11 hores i una hora més tard va coincidir amb una altra protesta d'uns 200 bombers, amb els quals van sumar unes 1.500 persones, segons les xifres de la Guàrdia Urbana.

Vestits amb bates blanques i fent sonar xiulets, megàfons i lepatates, els sanitaris han reclamat als grups polítics i al Govern més recursos per a la sanitat, i van tornar a demanar la dimissió de la secretària de Salut, Laura Pelay, a més d'interpel·lar el president: «Torra, posa ordre», van cridar.

També es van sentir consignes com «Som sanitat i volem dignitat», «Menys corbates i més bates», «Conveni Siscat és paper mullat (en relació al conveni col·lectiu de la concertada)» i «Volem més temps per als nostres pacients».

Poc abans de les 12 hores, els manifestants van saltar les tanques que acordonen la zona a pocs metres del Parlament, van trencar el cordó policial i es van acostar a l'accés a la Cambra, que es va tancar de manera preventiva.

Retrocedir posicions

Els Mossos d'Esquadra es van veure obligats a retrocedir posicions, i un cop els integrants de la protesta van arribar sota els arcs, els agents van impedir una possible entrada allunyant els manifestants i periodistes amb empentes, amb moments de tensió, que es van accentuar quan alguns policies van empènyer un grup de bombers que duien un carretó amb lepatates, que va respondre empenyent i fent-los retrocedir, per la qual cosa van propinar diversos cops de porra.

Cap a les 13 hores, Metges de Catalunya va demanar als concentrats retrocedir fins al darrere de les tanques que asseguren el perímetre perquè dos representants del sindicat poguessin entrar, amb la qual cosa la protesta va retrocedir uns metres i, uns 20 minuts més tard, el gruix de manifestants es va situar al perímetre, i es va anar dissolent la protesta. Els Mossos d'Esquadra van deixar en llibertat, a l'espera que sigui citat per un jutge, l'agent dels Bombers detingut després de moments de tensió a les portes del Parlament.

Segons van informar a Efe fonts de la investigació, els Mossos van deixar sense efecte la detenció del bomber, que va quedar en llibertat i va ser rebut a les portes del Parlament per desenes de companys que es mantenien a la zona esperant que quedés en llibertat.

«Quina hòstia tens»

Per altra banda, el diputat de la CUP-CC Vidal Aragonés va explicar ahir que els serveis jurídics del partit i la també diputada Natàlia Sànchez interposaran una denúncia contra un mosso d'esquadra que durant la concentració de metges i bombers hauria «amenaçat» Sànchez amb la frase literal «quina hòstia tens».