Un 16% dels metges d'atenció primària i el 14% dels hospitals de la sanitat concertada, segons la Generalitat, van secundar ahir la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya (MC) per reclamar les mateixes condicions laborals acordades ahir per als metges de l'atenció primària pública.

L'Institut Català de la Salut (ICS) i MC van arribar dijous a la nit a un acord que va posar fi a quatre dies de vaga i que suposa disminuir la ràtio de 1.800 a 1.300 pacients per facultatiu, remunerar les hores extres voluntàries, incorporar 250 nous metges i la inversió de 100 milions d'euros.

Els metges de la sanitat concertada, en canvi, van mantenir ahir la seva protesta i han advertit que si «no s'atenen les reclamacions de la concertada pot haver-hi més mobilitzacions després de Nadal». El secretari del sector de la sanitat primària del sindicat Metges de Catalunya, Patxi Avilès, va denunciar, durant un acte de protesta convocat per MC a Terrassa, que «no se'ns ha visualitzat en aquesta vaga, que s'ha intentat vendre com de primària de l'ICS, quan les nostres reivindicacions són les mateixes que les de l'ICS».

«Menyspreu» del Govern

Després de l'acord signat entre l'ICS i el MC per a la sanitat pública, «ara hi ha una població atesa per la xarxa concertada que tindrà condicions diferents a la resta», va denunciar Avilès. «Ens sentim infravalorats», es va lamentar el representant del SM, que va afegir que les seves reclamacions són també «major qualitat assistencial, un nombre de consultes raonables, poder pensar cadascuna de les consultes, i una regulació de jornada per poder atendre amb dignitat».

Per la seva banda, el president del sector d'hospitals concertats de MC, Xavier Lleonart, va acusar el Govern de «menyspreu» per aquesta situació. Els metges de la sanitat concertada continuen de vaga perquè «ningú» ha atès les seves reivindicacions, que són les mateixes que l'ICS, va precisar. Les reclamacions de la xarxa concertada arriben després que fa dues setmanes se signés un conveni entre les patronals de la xarxa concertada i que van subscriure CCOO, UGT i el sindicat d'infermeres SATSE, però que no va signar el mc. Es dóna el cas que en el conjunt de la sanitat concertada, el col·lectiu de metges és un dels menys nombrosos en personal, per la qual cosa la representativitat sindical també és menor. Fonts del departament de Salut van recordar que l'últim conveni regulador de la sanitat concertada data de l'any 2015, i que el nou «ha suposat moltes retribucions i inversions a la patronal». Les mateixes fonts van confirmar que durant les reunions en els dies de vaga «hi ha hagut contactes informals» entre MC i alts càrrecs de l'administració «en les que es va tractar la situació en la sanitat concertada».

Reunió de les patronals

També van confirmar que, a principi de la setmana que ve, està prevista una reunió entre les patronals sanitàries i CatSalut per «analitzar la vaga i veure com s'aquesta implantant el conveni signat fa dues setmanes».

En funció del resultat de la reunió, fonts del SM han comunicat que «podrien convocar noves protestes».

El sindicat va lamentar que el nou conveni de la sanitat concertada no recull «cap demanda dels metges», com l'equiparació de la jornada dels facultatius, que actualment és de 1.688 hores anuals, amb la de la resta de professionals del sector, de 1.620 hores a l'any.

També van demanar augmentar de 20 a 40 les hores de formació dels metges de la concertada per igualar-se amb els metges de l'Institut Català de la Salut. La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar «insuficient» l'acord al qual van arribar la tarda d'aquest dijous la Generalitat i els representants sindicals dels metges d'atenció primària pública i va criticar que no es tingués en compte altres professionals de la salut que treballen en el sistema públic. Paral·lelament, el president del Parlament, Roger Torrent, va admetre ahir la seva «preocupació» pel que ha succeït aquesta setmana arran de les protestes de diversos col·lectius, que van arribar fins a les portes de la cambra catalana, i va demanar que les reivindicacions es facin «en un marc de respecte institucional».

La «prova de foc» que ve

Finalment, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, veu amb «optimisme», però també amb «reserva», l'acord a què van arribar Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut (ICS) per reflotar l'atenció primària i que va posar punt final a la vaga de quatre dies als CAPs de la institució.

«És un acord de mínims que tampona el malestar que ha existit fins ara. Però crec que la prova de foc és veure com es desenvoluparan no només aquests acords, sinó moltes altres accions», va afirmar.