Els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, tots dos a presó preventiva, han iniciat aquesta matinada una vaga de fam, com els seus companys Jordi Sànchez i Jordi Turull, per protestar contra la «injustícia» del Tribunal Constitucional (TC). Així ho van anunciar ahir a través d'un comunicat, tres dies després que Sànchez i Turull iniciessin una vaga de fam a Lledoners per protestar contra el «bloqueig» dels seus recursos d'empara al Constitucional.

«Des d'aquest dimarts a les 00.00 hores, també renunciem voluntàriament a la ingesta d'aliments. Ho fem per sumar-nos a la denúncia del bloqueig de l'accés als tribunals internacionals i en particular a la justícia europea que el TC ens imposa amb el seu comportament injust i arbitrari», van explicar. Tots dos exconsellers del PDeCAT van remarcar que la vaga de fam representa «una mesura extrema de protesta» que han decidit adoptar després d'assumir «els riscos i les conseqüències». «La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l'arbitrarietat judicial amb la qual som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l'impacte que pot tenir sobre els nostres organismes», van assenyalar.

Rull, diputat de JxCat suspès pel Tribunal Suprem, i Forn, que va deixar l'escó d'aquest mateix grup a principi de la legislatura, van expressar la seva «serenitat i coherència» davant d'aquesta «decisió meditada, fruit de moltes hores d'introspecció i reflexió», fins arribar a la conclusió que no tenien «una altra opció que utilitzar aquesta forma extrema de pacífica protesta». La seva protesta, van dir, no és per «demanar cap tracte de favor ni discriminació positiva», sinó «l'única alternativa» per fer «més visible la discriminació i la conculcació» dels seus drets fonamentals i tenir un «judici just».

L'«actitud arbitrària i irregular del TC», van advertir, «lamina les bases mateixes de l'Estat de dret», fet que suposa «un problema molt greu per a la ciutadania d'Espanya». També van fer una crida als ciutadans a mantenir-se «serens, ferms i convençuts de la legitimitat» de la seva protesta i a compartir la seva «lluita des de la calma, la tolerància, l'actitud cívica i el pacifisme».

Des de Twitter, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que comparteix empresonament amb ells a Lledoners, els va expressar el seu suport: «Dos homes bons s'uneixen a la vaga de fam. Ens tenim els uns als altres. Des d'Òmnium ens conjurem amb la voluntat insubornable que mai caminaran sols».