Quim Torra vol acabar amb els problemes de la policia catalana davant les crítiques per les últimes actuacions dels Mossos en els enfrontaments amb els manifestants. Per aquest motiu, el president de la Generalitat ha admès davant els periodistes durant el seu viatge a Eslovènia que ha donat quatre dies al conseller d'Interior, Miquel Buch, per fer canvis a la seva conselleria. Torra ha donat aquest ultimàtum, que en cas de no portar-se a terme, serà ell mateix qui faci els canvis que cregui oportuns. El conseller Buch ha assegurat aquest matí en una entrevista radiofònica que "no li tremolarà el pols per fer fora agents de la BRIMO".

Ha ressaltat que els Mossos "han de garantir l'ordre públic" i que no s'ha de "caure en les provocacions de l'extrema dreta", i a partir d'aquí el Govern, ha asseverat, "farà tot allò que hagi de fer" perquè "si cal fer canvis, es facin".

Torra ha remarcat que espera que aquests canvis es duguin a terme "aviat", per això es reunirà diumenge amb Buch, amb el desig que les modificacions ja es puguin veure "la setmana que ve".

En una entrevista en el programa "Els Matins" de TV3, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha confirmat que té previst reunir-se diumenge amb Torra per decidir conjuntament "les decisions que calgui prendre" sobre possibles relleus en els Mossos d'Esquadra.

"Prendré les decisions conjuntament amb ell", ha afegit Buch, després d'explicar que al llarg de la jornada d'ahir va estar "permanentment en contacte" amb el president de la Generalitat, en relació amb les intervencions policials a Girona i Terrassa.

Els Mossos d'Esquadra van carregar ahir contra un grup de manifestants que intentava impedir un acte de commemoració de la Constitució organitzat per VOX a Terrassa. Durant les càrregues van quedar ferides una vintena de persones, entre elles la diputada de la CUP Maria Sirvent.

També ahir, un jove va ser detingut i una vintena de persones van quedar ferides, 15 d'elles mossos d'esquadra, durant els incidents que es van registrar a Girona abans del començament d'un acte commemoratiu del 40 aniversari de la Constitució convocat per Vox.

El director general dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, va defensar ahir que l'operatiu desplegat a Girona era "correcte i adequat" per defensar el dret de manifestació, davant de l'"atac organitzat" de 40 encaputxats contra la línia policial.

El director dels Mossos, que va assegurar haver estat en contacte durant tot el matí amb el conseller d'Interior, va titllar de "correcte" l'operatiu policial, tot i que va anunciar el compromís de la policia catalana d'"avaluar permanentment" els seus dispositius.

Després d'aquests incidents, l'agrupació d'ERC a Girona va exigir l'obertura d'una investigació sobre els aldarulls, mentre la CUP va tornar a reclamar la dimissió del conseller Buch per les càrregues policials.

Un sindicat de Mossos exigeix "lleialtat" a Torra

La Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) ha exigit "lleialtat" al president de la Generalitat, Quim Torra, i al conseller d'Interior, Miquel Buch, en considerar que estan "carregant-se" la imatge del cos de Mossos d'Esquadra a favor d'interessos "personals" i "polítics".

Segons ha informat USPAC en un comunicat, el sindicat vol que quan el cos de Mossos sigui posat "en el punt de mira", sigui per a "defensar-lo", "dignificar-lo" i "millorar les seves condicions laborals".