La CUP no avala el Consell per la República, que aquest dissabte es presenta a Brussel·les, perquè considera que parteix d'una "lògica simbòlica", que no té com a objectiu "la ruptura democràtica amb l'Estat Espanyol" i que no disposa de "mecanismes de control democràtic i popular". En un comunicat, la formació afegeix que aquest organisme "alimenta el discurs simbòlic a l'exterior" i "no afronta l'element central del conflicte que viu el país que és l'exercici del dret a l'autodeterminació al territori". La CUP creu que el Consell per la República "no es constitueix com un ens que permeti avançar nacionalment ni socialment". Per aquests motius, no participarà en la presentació que es fa aquest dissabte a Brussel·les.

La formació afegeix que "sempre s'ha mostrat a favor" d'estudiar la possibilitat de "crear una institució paral·lela a recer de la repressió dels aparells de l'Estat", que "facilités la internacionalització del conflicte" i que "treballés per traçar estratègies per exercir el dret a l'autodeterminació". També afegeixen que aquesta ha de seguir "criteris de discreció, rigor, responsabilitat, mirada llarga", i no ser "espais que es moguin a partir d'estratègies de comunicació pensades per convèncer i acontentar l'opinió pública catalana".

La CUP veu l'estratègia internacional com un "element cabdal per als mesos vinents", amb un "paper" per part dels polítics que estan a l'exili per "assolir una solució pel conflicte democràtic del país". Per això, afegeixen que seguiran "treballant aquest àmbit des de diversos fronts", com des de Ginebra, on hi ha l'exdiputada cupaire Anna Gabriel. Al mateix temps, anirà "valorant l'evolució" del Consell per la República i "altres iniciatives que puguin sorgir, per interpretar si hi ha canvis substancials o no en la seva proposta d'acció".