Segons les dades que ofereix el Baròmetre 2018, elaborat per l'Oficina Antifrau de Catalunya d'acord amb 850 entrevistes realitzades, el 81% dels catalans considera que la corrupció és un problema molt o força greu a Catalunya i el 71,9% pensa que en aquesta autonomia existeix molta o força corrupció, però el 23,5% continuaria votant un partit que es veiés afectat per casos de corrupció si durant el seu mandat es redueix l'atur i també millora l'economia.

L'estudi demoscòpic també posa en relleu que un 54,2% dels catalans opina que els càrrecs polítics són poc o gens honestos, un percentatge que suposa 4,6 punts més que en l'última edició d'aquest baròmetre bianual, així com més de la meitat considera que els partits es financen il·legalment i un 81% que això influeix en les seves decisions posteriors de govern.

Gimeno es va mostrar especialment preocupat pels resultats que ofereix l'enquesta relatius als joves, que demostren per exemple que el 16,9% (davant de l'11% de mitjana) consideren que és bastant o molt acceptable que una persona que estigui treballant en el sistema sanitari públic ajudi un familiar a saltar-se la llista d'espera.

Pràctiques acceptades

El 30% dels joves (pel 20% de mitjana) no considera que realment sigui una pràctica corrupta que un càrrec públic accepti regals d'una empreses proveïdora i el 44% (pel 30% de mitjana) tampoc veu corrupció en el fet que un metge de la sanitat pública faci un viatge que sigui pagat per un laboratori farmacèutic.

També té més acceptació que en la mitjana per part dels joves entrar al metro sense pagar (18% davant del 7%), copiar en un examen (19,9% davant del 8,8%) o contractar un familiar o un amic per ocupar un lloc en un organisme públic (13,2% davant del 7,4%).

A més, el 17% dels joves d'entre 18 i 29 anys pensa que la corrupció ha disminuït a Catalunya, davant del 26,5% de mitjana, mentre que, a l'hora d'adoptar mesures per poder combatre aquesta xacra tan present a l'actualitat, la majoria dels joves aposten per fer-ne difusió de forma important a les xarxes socials.

Segons el baròmetre de l'Oficina Antifrau, els catalans consideren que la corrupció està molt estesa als serveis públics, entre els quals destaquen les àrees d'obres públiques (83%), urbanisme (78%) i justícia (65%), que han vist empitjorar la seva percepció des del 2016.

A més, segons estableix l'enquesta, el 90% dels catalans considera que el patrimoni i l'activitat econòmica dels càrrecs públics hauria d'estar controlada en tot moment per un organisme independent.

Segons va assenyalar Miguel Ángel Gimeno, la percepció de la corrupció a Catalunya es manté en un nivell «inacceptable», per això cal aprofundir en la tasca pedagògica sobre els efectes d'aquesta xacra.

En aquest sentit, va indicar que un dels punts a millorar seria l'àrea de transparència, i per això va oferir l'Oficina Antifrau per controlar un registre electrònic únic amb la declaració de béns i d'interessos dels polítics catalans.