El ministeri de l'Interior està dissenyant el dispositiu amb el qual reforçarà la seguretat la setmana que ve amb motiu de la reunió del Consell de Ministres el 21 de desembre i les mobilitzacions anunciades pels CDR i en el qual, previsiblement, es mobilitzaran més de 1.100 policies i guàrdies civils.

El dispositiu encara no s'ha tancat i està subjecte a possibles canvis en funció de l'evolució dels esdeveniments, però ja hi ha preparats vuit grups d'Unitats d'Intervenció Policial (UIP) i quatre més d'Unitats de Prevenció i Resposta (UPR) de diferents ciutats espanyoles, han informat a Efe fonts coneixedores dels plans.

També es desplaçaran 500 guàrdies civils des d'altres parts d'Espanya, que se sumaran als quals estan destinats allà, segons altres fonts consultades per Efe.

El ministeri de l'Interior vol extremar les precaucions després dels incidents causats la setmana passada pels CDR (talls de carreteres, aixecament de peatges) i la "desistiment de funcions" que va apreciar en els Mossos d'Esquadra, que fins i tot està sent investigada per la Fiscalia.

Ja s'ha celebrat una primera reunió a Barcelona entre les forces de seguretat de l'Estat i els Mossos d'Esquadra per organitzar aquest dispositiu i en els pròxims dies se seguirà estudiant el reforç policial davant la creixent tensió.

Els CDR ja han anunciat barricades el 21D i han començat una crida a la mobilització "a primera hora del matí" d'aquest dia al costat de la Llotja de Mar, emplaçament previst per a la reunió del Consell de Ministres.

La seva protesta se suma a la de l'ANC, que vol col·lapsar Barcelona amb cotxes, i a la d'Òmnium, que vol celebrar un Consell Popular de Ministres, com forma de protesta "pacífica".

L'Executiu central ha assegurat que té "confiança absoluta" en que els Mossos garantirà la seva seguretat i la dels ciutadans durant el Consell de Ministres, però Interior prepara un dispositiu de reforç.

Però al començament d'aquesta setmana la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i els ministres de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i Foment, José Luis Ábalos, van enviar sengles cartes als consellers de les seves respectives àrees en protesta pel comportament dels Mossos durant els incidents.

En concret, Marlaska va requerir als responsables de la Generalitat perquè dictin les instruccions necessàries o, en cas contrari, "s'ordenarà la intervenció" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per preservar el "lliure exercici dels drets i llibertats i el manteniment de la seguretat ciutadana".

El Govern, de la seva banda, ha plantejat que la ubicació elegida per l'Executiu no és "la més idònia", si bé ha assegurat que es garantirà la seguretat en tot moment.