Diana Riba, dona de l'exconseller Raül Romeva -empresonat a Lledoners-, pedagoga i portaveu de l'Associació Catalana de Drets Polítics (ACDC), associació que agrupa familiars dels presos independentistes, serà la número dos de les llistes d'ERC per a les eleccions europees. Riba se suma així al cartell electoral de la formació republicana per a aquests comicis que encapçalarà l'exvicepresident de la Generalitat i president d'ERC, Oriol Junqueras, també en presó preventiva a Lledoners, i el número tres del qual és el ja eurodiputat Jordi Solé.

Així ho va anunciar ahir el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, davant el consell nacional del partit, qui tot seguit va passar la paraula a Riba. Aquesta va explicar que la proposta d'anar a les llistes la hi va fer el seu marit en una de les converses telefòniques que mantenen diàriament, i que aquest li va fer arribar que era el desig de Junqueras.

Llicenciada en Pedagogia, des del 2007 Riba ha regentat la llibreria Pati de Llibres, especialitzada en literatura infantil i juvenil, i també és membre la Junta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, segons indica ERC en un comunicat. Riba ha treballat també a la Fundació Bancària la Caixa i va ser programadora del Fòrum de les Cultures que es va celebrar a Barcelona l'any 2004.

«Mentre la seva veu segueix tancada a la presó, els altres hem d'estar aquí», va dir la flamant número dos, que va explicar així el motiu de la seva acceptació. Va recordar que des que Romeva està empresonat es dedica a «explicar per tot arreu» la situació dels presos, i va assenyalar que ja coneix Brussel·les i les funcions del Parlament Europeu, doncs el seu marit va ser eurodiputat al llarg de diversos anys. Riba va afirmar que els dirigents independentistes estan empresonats perquè van fer política, i per això ha asseverat: «Sempre ens tindreu fent política».

ERC concorrerà a les eleccions europees de l'any vinent en coalició amb el BNG i EH-Bildu, després que així ho aprovessin ahir les bases de les formacions gallega i basca.