La Generalitat i la Moncloa van pactar un comunicat conjunt després de les tres reunions d'ahir al Palau de Pedralbes. Els dos executius aposten per un «diàleg efectiu» que «vehiculi una proposta política d'ampli suport a la ciutadania catalana», després de constatar que hi ha un «conflicte» sobre el futur de Catalunya. Així ho va explicar la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en una roda de premsa posterior, i també ho va destacar la ministra Meritxell Batet, en una altra compareixença més tard.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el cap de l'Executiu central, Pedro Sánchez, es van reunir d'una banda. Paral·lelament, Artadi i el vicepresident, Pere Aragonès, també es van reunir amb les ministres Carmen Calvo i Meritxell Batet. Després tots sis es van trobar alhora, en una imatge que Palau va vendre com a «reunió», però Moncloa com a «salutació cordial». Els dos executius es van emplaçar a tornar-se a reunir al gener, amb Aragonès, Artadi, Calvo i un altre membre de l'executiu de Sánchez.

Així, el Govern central i la Generalitat van acordar un document conjunt en què aposten per avançar en una resposta a les demandes catalanes «en el marc de la seguretat jurídica». En el document, els dos governs coincideixen a fer referència a «l'existència d'un conflicte sobre el futur de Catalunya» i, «tot i que mantenen diferències notables sobre el seu origen, naturalesa o les seves vies de resolució», comparteixen la seva aposta per un «diàleg efectiu que vehiculi una proposta política que compti amb un ampli suport en la societat catalana».

Per tal de «garantir una solució», els governs aposten per «potenciar els espais de diàleg que permetin atendre les necessitats de la societat i avançar en una resposta democràtica a les demandes de la ciutadania de Catalunya, en el marc de la seguretat jurídica».

Si bé el document no parla del «dret a l'autodeterminació» de Catalunya, Artadi va assegurar que, en el marc de les reunions, s'havien expressat els «consensos» de la societat catalana, entre ells «la necessitat d'un referèndum». Altres «consensos», segons Artadi, són la no judicialització de la política ni l'aplicació d'un nou 155, acabar amb la «repressió» als sobiranistes processats i l'eradicació de símbols franquistes, assumpte aquest darrer en el qual estan molt pròxims Govern central i Generalitat, segons la portaveu del govern català. En canvi, en les trobades no es va parlar dels Pressupostos Generals de l'Estat, ni el Govern va demanar un indult per als líders independentistes encausats, ja que consideren que són innocents i que només els condemnats han de parlar d'indults, segons Artadi.

La consellera va explicar que no sap si la reunió d'ahir pot ser «un reset o reimpuls» en les relacions entre els dos governs, però va valorar que hagi sortit un compromís per a una nova cita i la voluntat compartida de «diàleg efectiu» i «sense límits», que -va apuntar- «veurem si dóna fruits».

La portaveu del Govern català va explicar, en aquest sentit, que es van emplaçar a una altra reunió al gener entre governs, a Barcelona o Madrid, però aquesta vegada seria només a nivell de ministres i consellers, i participarien almenys la vicepresidenta del Govern Carmen Calvo i el vicepresident català, Pere Aragonès.

Va destacar la necessitat de tenir, a través d'aquestes futures reunions, mecanismes per vehicular el diàleg de manera efectiva, però fora de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, en què, va dir Artadi en referència implícita a la demanda d'un referèndum, «se'ns va dir que no era el lloc» per tractar «el problema de fons» de Catalunya.

Artadi va assegurar que li havien transmès a Sánchez la importància d'una «regeneració democràtica i institucional de l'Estat espanyol», ja que considera que la separació de poders no s'està complint i hi ha judicialització de la política i interferències a les institucions catalanes.

Solució fora dels tribunals

El Govern català va insistir que hi existeix «repressió a Catalunya i presos polítics», en al·lusió als dirigents sobiranistes que estan a la presó, i va destacar que qualsevol solució a la situació catalana ha d'estar allunyada dels tribunals. La Generalitat va posar en coneixement del Govern central que hi ha a Catalunya una taula del diàleg en la qual la qual participen partits independentistes, el PSC i els comuns, i va considerar que s'hauria de «retroalimentar» amb les reunions que mantindran en el futur l'Executiu català i el central.

19:17 h · Pedro Sánchez arriba al Palau de Pedralbes

19:10 h · Els membres del govern espanyol encara no han arribat

Encara s'espera l'arribada de Sánchez i els seus ministres després de l'hora pactada de les 19:00 hores. Encara no s'ha donat a conèixer el format de la mateixa.

A partir de les 17.30 hores s'han anat concentrant desenes de joves activistes als exteriors del Palau de Pedralbes, protegit per diversos furgons dels Mossos d'Esquadra, sense que el trànsit a l'avinguda Diagonal s'hagi vist de moment afectat.

què s'ha de pactar amb el Govern espanyol, que només ens donarà engrunes", ha dit Martí, que ha recalcat que és "a peu de carrer" on Catalunya aconseguirà avenços: "Els carrers són el nostre mètode de lluita".