Els Mossos d'Esquadra tenen un avís d'una possible amenaça terrorista a Barcelona a la qual donen una credibilitat «mitjana», segons van explicar fonts policials. La policia catalana, que manté l'alerta antiterrorista en nivell 4 sobre 5, ha traslladat la informació de què disposa a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Aquest diumenge, els Estats Units (EUA) van emetre una alerta en què demanaven als seus ciutadans que «incrementin les precaucions» en les àrees amb moviment de vehicles i autobusos, especialment a les Rambles de Barcelona, per possible atemptat durant les festes de Nadal.

El Periódico assenyala que l'alerta passa per la possibilitat que un individu intenti cometre un atropellament amb un autocar o similar a Barcelona el dia 25 de desembre. En aquest sentit, busquen un individu d'origen marroquí amb permís per conduir tots els vehicles, inclòs el d'autobús.

Fonts policials van explicar que els Mossos estan estudiant la veracitat de l'avís. Els EUA van emetre una alerta en què demanaven als seus ciutadans que «incrementin les precaucions» en les àrees amb moviment de vehicles i autobusos, especialment a les Rambles de Barcelona, entre plaça Catalunya i el Portal de la Pau, per possibles atemptats durant les vacances de Nadal i Cap d'Any.

El consolat general nord-americà a Barcelona va recordar que Espanya té un nivell 2 sobre 4 d'alerta a l'hora de viatjar a països estrangers, i va demanar «precaució», ja que poden atemptar contra llocs turístics, infraestructures de transport i altres àrees públiques.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana intensificaran aquest Nadal les mesures de seguretat després de l'amenaça terrorista advertida pels Estats Units i es van extremar els controls en zones de gran concentració de gent, com la Rambla, plaça Catalunya, Sagrada Família o llocs similars. Aquest dilluns ja era visible l'increment de la presència policial a les Rambles, localització que apuntava de manera explícita l'avís del Departament d'Estat dels Estats Units.

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, va confirmar l'avís d'amenaça terrorista a la ciutat i va oferir la col·laboració de la Guàrdia Urbana, que s'està coordinant amb els Mossos d'Esquadra per evitar que s'acabi produint.

En una roda de premsa ahir, Sanz va explicar que la direcció de l'operatiu dels Mossos està mirant de comprovar que existeixi aquesta amenaça i trobar els possibles implicats, i que serà aquest cos policial el que podrà donar més informació sobre aquest assumpte.

A més, va aconsellar als ciutadans que segueixin les diferents indicacions i recomanacions proporcionades pels Mossos d'Esquadra.

Es manté el nivell 4

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va confirmar l'alerta terrorista però va afegir que és una amenaça més de les que es té i que en totes s'actua i totes s'investiguen.

En una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, va afirmar que «és una amenaça més de les que tenim» i que els Mossos, la Guàrdia Urbana i les altres forces policials hi estan treballant com sempre.

Va constatar que en aquest cas és una cosa diferent per la publicació de l'avís al Twitter del consolat americà, que li ha donat més publicitat, i va insistir que totes les amenaces que es reben s'investiguen i es treballen puntualment i amb intensitat.

Sobre si és necessari elevar el nivell d'alerta terrorista, ara de 4 sobre 5, va recordar que depèn de l'Estat prendre aquesta decisió però ha considerat que no augmentarà. El conseller va lamentar que Daesh el que vol és generar por i que el terror formi part de la vida de la gent.