Els informes clínics digitals de la població catalana ja poden consultar-se a la resta del Sistema Nacional de Salut (SNS) i properament els metges catalans podran fer el mateix amb persones d'altres comunitats autònomes. El departament de Salut de la Generalitat s'ha incorporat al projecte Història Clínica Digital Interoperable del Sistema Nacional de Salut (Hcdsns), en el qual es treballa des de fa més d'una dècada, segons va informar el Ministeri de Sanitat i Benestar Social.

Totes les comunitats autònomes tenen ja la possibilitat de comunicar i consultar les dades clíniques rellevants dels pacients procedents d'altres territoris d'Espanya. Amb la incorporació a aquest projecte de Catalunya s'ha incrementat l'accessibilitat d'informació clínica electrònica interoperable per a 7'89 milions de persones, el que suposa un total de 42.809.000 persones en el total del SNS.

El Ministeri de Sanitat va explicar que l'objectiu d'aquest projecte de l'SNS és «millorar l'atenció que s'ofereix als ciutadans quan demanen assistència sanitària en els seus desplaçaments, garantint l'accés a una sèriede dades clíniques del pacient, generades en qualsevol servei autonòmic de salut».

Les dades que es podran consultar formen part d'informes emesos per atenció primària, especialistes, serveis d'urgències, altes hospitalàries, infermeria, laboratori, proves d'imatge i altres proves diagnòstiques. A més, hi ha la Història Clínica Resumida, que són les dades més rellevants d'un pacient i que es poden consultar davant d'una necessitat d'assistència sanitària.

El sistema és un element de cohesió del Sistema Nacional de Salut que contribueix a la millora de la qualitat de l'atenció sanitària, la seguretat clínica i la continuïtat assistencial. Els professionals sanitaris autoritzats per cada comunitat podran accedir als historials clínics digitals sempre que disposin d'un mitjà segur d'identificació digital.