10 de gener de 2019
10.01.2019
Diari de Girona

El Suprem demana traslladar els presos independentistes abans de febrer

La sol·licitud del jutge Marchena busca garantir la presència dels acusats en el judici, encara sense data

10.01.2019 | 13:01
El Suprem demana traslladar els presos independentistes abans de febrer

El president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, ha sol·licitat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que "adopti les decisions" oportunes per traslladar els nou presos del procés per garantir la seva presència davant el tribunal l'última setmana de gener.

En un ofici signat avui, Marchena demana al ministre que realitzi les gestions oportunes per assegurar que estiguin a disposició de la Sala que jutjarà els fets, i que també presideix ell, per quan comenci el judici, que encara no té data.

La sol·licitud de Marchena afecta nou dels dotze acusats al Suprem pel procés, que es troben en presons catalanes, a on van ser traslladats des de diverses presons de Madrid el mes de juliol passat.

L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, l'exlíder d'ANC Jordi Sànchez; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn són actualment a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages).

De la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell és a Mas d'Enric (Tarragona) i l'exconseller Dolors Bassa a Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà).

En el seu escrit, Marchena recorda que la causa es troba en un moment processal en el que ja s'han presentat els escrits d'acusació i està a punt de vèncer el termini de presentació dels de les defenses, de manera que el judici, la data del qual està pròxima a fixar-se, serà d'aquí a unes setmanes.

El jutge esmenta l'article 664 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim) que estableix que, un cop assenyalada la vista oral, "els processats que es trobin presos siguin immediatament conduïts a la presó de la població en què hagi de continuar-se el judici".

De la seva banda, el Reglament Penitenciari substitueix la imminència a la qual es refereix la Lecrim per una "antelació mínima de trenta dies".

El Suprem entén que ni la celeritat de la Lecrim ni el termini d'un mes poden ser concebuts com a "exigències temporals en detriment de la seguretat" necessària en el trasllat dels presos en unes condicions que respectin la seva dignitat i el dret a un procés sense dilacions indegudes.

Per això, Marchena demana que els presos siguin a Madrid a disposició del tribunal l'última setmana de gener i sol·licita al ministre que comenci els tràmits oportuns per fer-ho possible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook