La decisió de JxCat, ERC i la CUP d'abandonar les comissions del Parlament en protesta per les detencions dels alcaldes de Celrà i Vergesdetencions dels alcaldes de Celrà i Verges --a més d'altres activistes independentistes-- ha paralitzat aquest dimecres el funcionament de la Cambra.

Els diputats d'aquests grups han criticat que les detencions formen part de l'estratègia de "repressió" de l'Estat contra Catalunya i, davant d'aquesta situació, han considerat que no podien actuar com un dia normal, per la qual cosa han decidit absentar-se de les comissions.

Les comissions afectades han estat les de Medi Ambient i Sostenibilitat; Assumptes Institucionals; Territori; Treball, Assumptes Socials i Famílies; Interior, i Economia i Hisenda que, davant la falta de quòrum per l'absència dels diputats, han hagut de ser suspeses.

Si no tenen el quòrum necessari, les comissions no poden fer les votacions pertinents, ni dels dictàmens de les lleis ni de les propostes de resolució que acostumen a presentar els grups.

Una de les principals afectacions és que no s'ha pogut votar el dictamen de la llei que busca suprimir el Consell Comarcal del Barcelonès, per la qual cosa queda a l'aire si es podrà votar definitivament en el ple de la setmana que ve.

Aragonès s'absenta

En el cas de la comissió de Medi Ambient havien de comparèixer el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per rendir comptes sobre la situació de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

Finalment, els dos membres del Govern han presentat un escrit en el qual han al·legat que, a causa de "la situació d'alteració de la normal vida política" de la Cambra, havien decidit no acudir-hi i posposar la seva assistència al 30 de gener.

Arguments

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha criticat que les detencions han estat "contra l'independentisme popular i s'enceben contra l'esquerra independentista i els CDR", i ha demanat la compareixença al Parlament de la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, cosa que també ha fet JxCat.

Gerard Gómez del Moral (ERC) ha atribuït les detencions a "una nova maniobra per part de l'Estat prèvia a l'inici del judici per donar un missatge a la ciutadania perquè no es mobilitzi ni protesti".

Crítiques

El portaveu de Cs a la Cambra, Carlos Carrizosa, ha criticat les absències de JxCat, ERC i la CUP, als quals ha titllat de ganduls per voler "cobrar sense treballar", i ha anunciat que presentaran un escrit de queixa al president del Parlament, Roger Torrent.

Ferran Pedret (PSC) ha retret als grups independentistes haver-se equivocat en la manera de protestar ja que suposa paralitzar la Cambra catalana, i Santi Rodríguez (PP) ha acusat les formacions independentistes de "segrestar" les institucions catalanes.

La portaveu dels comuns, Susanna Segòvia, ha considerat desproporcionat l'operatiu policial, però també ha qüestionat que paralitzar l'activitat de la Cambra "sigui la millor manera de donar resposta a aquesta situació d'excepcionalitat".

Incògnita

Els partits independentistes no han aclarit si la seva protesta d'absentar-se de les comissions s'allargarà més enllà d'aquest dimecres i, per tant, tampoc acudiran a les cinc que hi ha convocades per a aquest dijous i les dues del divendres.

Es dóna la circumstància que una de les comissions convocades per a aquest dijous és la Comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics, impulsada pel propi president del Parlament, Roger Torrent, per analitzar "la deriva autoritària" de l'Estat.