20 de gener de 2019
20.01.2019
Diari de Girona

Migra Studium busca 100 famílies a Barcelona per acollir persones refugiades

?L'entitat denuncia que l'espera per l'entrevista d'asil és de sis mesos ?El 2018, unes 21 llars de la capital catalana van acompanyar 27 refugiats

20.01.2019 | 00:04
Migra Studium busca 100 famílies a Barcelona per acollir persones refugiades

La Fundació Migra Studium busca 100 famílies de Barcelona per acollir persones refugiades durant un màxim de tres mesos a casa seva. Durant aquest període l'ONG donarà suport pràctic a l'acolliment i la persona refugiada rebrà formació laboral i classes de llengua. El motiu de la demanda és l'increment de persones que volen sol·licitar asil «en un sistema col·lapsat sense capacitat per donar resposta a les sol·licituds d'asil», segons va explicar dijous la directora de l'entitat, Maria Carmen de la Fuente.

Segons l'entitat s'ha produït un increment «inacceptable i injust» del temps d'espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional i l'entrevista oficial d'asil, que ha passat de les tres o quatre setmanes als sis mesos, «cosa que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals», va apuntar de la Fuente.

Moltes de les persones que arriben a Catalunya ho fan «totalment desemparades, sense xarxa social» i l'experiència demostra que «un ambient familiar les reconforta i ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat», ha indicat la directora de l'entitat. Les famílies acollidores han de tenir temps, una habitació disponible i es poden posar en contacte amb l'entitat a través de la pàgina web hospitalaris.org. La majoria de les persones per acollir són homes, joves, sol·licitants d'asil, i d'origen molt divers, va indicar de la Fuente.

La xarxa d'acolliment es va posar en marxa el 2017, i el 2018 ja hi va haver 21 famílies que van acollir 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés. El 90% de les persones acollides han trobat casa i feina i totes les famílies han valorat positivament l'experiència, segons va explicar el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig.


«Un fill més»

Una de les 21 famílies que van acollir el 2018 és la família Bonmatí Baurier, que van rebre a casa seva durant uns mesos a Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil. Va quedar fora dels programes d'acollida i després de dormir als albergs municipals va quedar en situació de carrer. Surry va fer un curs de cuina i aconseguí treball com ajudant de cuina. Actualment continua treballant en un restaurant i viu de manera autònoma en un pis.

Blanca Baurier, mare de la família, va exposar que els va impactar positivament la reacció dels seus fills. «Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a Ibra, que és com l'anomenem a casa». Baurier ha explicat que el noi «és com un fill més», els segueix escrivint diàriament, els caps de setmana va a sopar a casa seva i es mostra molt agraït.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit