L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va recordar ahir a l'Estat espanyol que la declaració d'independència «encara és vàlida». «És vàlida i pot activar-se quan tinguem la convicció i la certesa que hauria d'estar-ho», va apuntar. En aquest sentit, creu que una sentència condemnatòria en el judici al referèndum de l'1 d'octubre del 2017 que començarà la setmana vinent al Tribunal Suprem legitimarà la independència: «Aquest moment arribarà i, quan arribi, tindrem tota la legitimitat per prendre les decisions que ja hem decidit al Parlament i ratificat en un plebiscit».

«Som en aquest camí i no deixem que ningú ho oblidi perquè, malgrat els inconvenients, és vàlid i es pot activar quan tinguem la convicció i la certesa», va advertir en una entrevista d'Associated Press (AP) recollida per Europa Press.

Puigdemont va assegurar que el judici al Tribunal Suprem al referèndum de l'1-O «no serà un acte de justícia sinó de venjança» i no descarta que s'activi una nova euroordre contra ell.

«Ho donem per fet», va explicar, encara que l'alternativa a l'extradició és haver de romandre fora d'Espanya i lluny de la seva família. «Deixar-me podrir en l'exili perquè ningú m'escolti també és un tipus de càstig. El millor escenari és que no m'extraditin. Passaré molts anys aquí», a Bèlgica, va raonar.

Per altra banda, el líder de JxCat admet també que no el sorprendria que l'Estat reactivés una euroordre contra ell un cop finalitzi el judici. «Ho donem per fet», va assenyalar, indicant que estan preparats per lluitar-la altre cop.