L'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que afronta una petició fiscal de 16 anys de presó, s'ha definit aquest dimarts al Tribunal Suprem com "un home de pau" que sempre ha defensat el dret a l'autodeterminació amb la convicció que és legal i ajuda a resoldre conflictes.

Aquestes són deu les principals frases de Romeva (ERC) en la seva declaració, en la que únicament ha respost les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde:

- "És un judici polític". "Em considero un pres polític".

- Va veure violència l'1-O? "Sí, és clar que sí. Vaig veure violència. La que van exercir de forma incomprensible i injustificada les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Lamentablement hi va haver violència, cosa que ens costarà d'oblidar durant molt de temps per la cruesa i el seu caràcter clarament contraproduent".

- Sobre la DUI: "Va ser una declaració política que ens donava un mandat que havíem de gestionar mitjançant una negociació multilateral". "La nostra determinació per arribar a una taula de diàleg i negociació era i segueix sent indestructible".

- Sobre si van impulsar un aixecament: "En absolut. Les úniques armes que hi ha hagut han estat les de la Guàrdia Civil, cap altra. És absolutament perniciós pretendre que hi ha hagut un aixecament quan els fets demostren exactament el contrari". "Manifestar-se no és alçar-se, protestar no és un tumult i opinar no és delicte".

- Van promoure una insurrecció popular? "És impossible. Ho fèiem tot a bombo i platerets, amb llum i taquígrafs. Volíem dialogar, però sempre trobàvem davant cadires buides, telèfons penjats i portes tancades".

- "Sempre he defensat el dret a l'autodeterminació. L'entenc com un dret que evoluciona i que ha incorporat nous supòsits, com un d'especialment significatiu, que funciona molt bé per al cas de Catalunya, que porta a defensar-lo en la mesura que s'ha intentat tot abans". "No va contra la Constitució, és un dret legal, legítim i no és delicte".

- "Si algú creu que l'exercici del dret a l'autodeterminació és una quimera o una cosa anecdòtica, una dada: des del 1900, en tot el segle XX i aquest XXI, hi ha hagut 106 referèndum d'autodeterminació, d'ells 54 des del 1991. D'aquests 54, 26 sense el consentiment de l'Estat matriu".

- Sobre si es defineix com a independentista: "Fonamentalment com un demòcrata, com un republicà i com un europeista. Però seguint la lògica d'Oriol Junqueras, circumstancialment 'estic' independentista"... Fins al 2010 no 'vaig estar independentista', 'estava' federalista. El punt d'inflexió va ser la sentència de l'Estatut".

- "La carpeta catalana incomodava i incomoda encara avui. Només els doctrinaris davant un debat incòmode es tapen les orelles i emmordassen els altres". "Si som aquí (al Suprem) és perquè els qui havien de fer política no ho van fer i els van passar a vostès, els tribunals, la decisió de respondre a una qüestió que els afecta a ells. No assumeixin aquesta responsabilitat, tornin aquesta carpeta on mai hauria d'haver sortit: la política".

- "Demano per favor que algú em digui quan el meu departament va actuar de forma il·lícita. No trobaran ni una sola vegada". "No he vist ni una sola acció portada a terme pel meu departament que sigui constitutiva de delicte. Si cap acció era constitutiva de delicte, d'acord amb què es consideren malversació les despeses sobre accions lícites? Em dirigeixo als demòcrates, és delirant que se'ns acusi".