L'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, el president del Parlament, Roger Torrent, i l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, declararan com a testimonis en el judici pel procés independentista a Catalunya la setmana vinent, concretament el proper 26 de febrer, mentre que l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exministres d'Hisenda i Interior Cristóbal Montoro i Juan Ignacio Zoido, respectivament, ho faran un dia més tard.

En una diligència d'ordenació, el tribunal del procés ha acordat que les declaracions dels testimonis comencin la setmana vinent, per la qual cosa els magistrats tenen previst acabar amb els interrogatoris dels 12 acusats en les sessions d'aquesta setmana. A més de Rajoy i els exministres, la setmana vinent també desfilaran pel saló de plens del Tribunal Suprem Artur Mas, Gabriel Rufián, Iñigo Urkullu i Ada Colau, entre d'altres.

El primer dels testimonis, previst a les 10 hores del 26 de febrer, serà el diputat d'ERC Joan Tardà, i el seguiran el president del Parlament, Roger Torrent, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas. A la tarda, a les 16 hores, serà el torn de Rajoy, l'ex-coordinadora general del PdeCAT Marta Pascal i l'exportaveu d'En Comú Podem al Parlament Xavier Domènech.

El 27 de febrer començarà la testifical de Sáenz de Santamaría, seguida de les de Montoro i Zoido. Després hi ha previstes les de l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert; els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños; el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta; el secretari d'Assumptes Socials i Família, Francesc Iglesias; i el director del Catsalut, Adrià Comella.

L'endemà, 28 de febrer, el tribunal cita el lehendakari, Iñigo Urkullu; el diputat d'ERC Gabriel Rufián, l'exparlamentari català Albano Dante-Fachín, l'expresident del Parlament Ernest Benach, i, en últim lloc, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Paral·lelament, el president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents de la cambra Ernest Benach (ERC), Núria de Gispert i Joan Rigol (Demòcrates) lideraran avui a Madrid un acte de suport a l'expresidenta de la institució Carme Forcadell (ERC).

Segons va explicar el Parlament en un comunicat, l'acte està impulsat pel col·lectiu #FreeForcadell i se celebrarà a les 13.30 hores al Teatro Luchana de la capital amb motiu de la imminent declaració de l'expresidenta al Tribunal Suprem pel judici de l'1-O.

L'acte servirà per defensar la tasca de Forcadell al capdavant de la cambra (2015-2017) i també està prevista l'assistència de desenes de parlamentaris i exparlamentaris de la cambra catalana i del Congrés dels Diputats.

Expresidents del Parlament

Torrent, Benach, Rigol i De Gispert llegiran una declaració institucional i apel·laran al manifest que ja es va presentar al desembre en el qual es demana l'alliberament immediat de Forcadell i es reclama resoldre el conflicte actual «per vies no penals», sinó polítiques. Els impulsors de la iniciativa exposen que el manifest suma ja 612 adhesions de representants i exrepresentants de 48 cambres legislatives, entre ells 200 diputats i exdiputats del Parlament (inclosos exdiputats del PP i el PSC, asseguren), i 51 membres de l'Eurocambra.