Entitats i partits sobiranistes se sumen aquest dijous a la vaga general impulsada per la Intersindical-CSC, un sindicat que ha al·legat motius socials per convocar-la però amb el rerefons de protestar contra el judici de l'1-O al Tribunal Suprem. A les comarques gironines, el matí ha començat amb talls de carreteres i les accions d'un piquet a la capital de la província. Cap al migdia, després d'alguna càrrega policial, el trànsit s'ha normalitzat. Algunes concentracions multitudinàries al migdia s'espera que siguin el preludi de les manifestacions que es viuran a la tarda.

20.00 h

Entitats i partits criden a manifestar-se massivament a Madrid contra el judici

Entitats i partits sobiranistes han cridat aquest dijous a manifestar massivament a Madrid el dissabte 16 de març a les 18 hores per protestar amb el judici de l'1-O al Tribunal Suprem i criticar la "decadència" de l'Estat.

19.53 h

Manifest unitari llegit per Montse Bassa

La germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montse Bassa, llegeix el manifest unitari entre crits de "no estàs sola" i "unitat". El manifest recull que "el context és difícil", ja que "el sol fet de ser-hi per reivindicar algun dret pot acabar amb un judici, excepte si reivindiques el feixisme, que llavors no passa res"

"Veiem constantment com un govern espanyol corrupte, amb la complicitat de les grans empreses i els grans partits, no dubta en trepitjar els drets i les llibertats per mantenir l'statu quo", continua el manifest, on es reivindica la república.

La concentració acaba amb els cants de "L'Estaca", de Lluís Llach, i "Els segadors".

19.09 h

70.000 assistents

L'ajuntament de Girona xifra en unes 70.000 les persones que s'han manifestat a Girona, segons la Policia municipal amb motiu de la vaga general per la llibertat des presos i en favor de la independència. Les mateixes fonts defineixen la mobilització com " la més important que ha tingut lloc a la ciutat fins ara", superant la del 3-O, que va congregar, segons les xifres de l'ajuntament, 60.000 manifestants.

La protesta l'han iniciat una vuitantena de tractors arribats de diversos punts de la demarcació, que ha començat a les sis de la tarda davant de l'estació de la Renfe i arriba fins al Palau de Justícia. Durant la marxa, que ha tingut un caràcter festiu, s'hi han pogut veure estelades i cartells reivindicatius. Una pancarta sota el lema 'República' encapçala la protesta, que compta amb la presència de la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa.

19.09 h

Incidents violents a la manifestació de Barcelona

Els Mossos adverteixen d'incidents violents en què s'estan cremant i posant contenidors al mig dels carrers amb la circulació oberta al centre de Barcelona.

19.14 h

La manifestació de Girona ha sortit de l'estació de Renfe i ha passat pel carrer Barcelona, plaça Marquès de Camps, carrer de Santa Eugènia -on s'han unit a les desenes de tractors que s'han desplaçat fins a la ciutat- i en aquests moments està recorrent la frontissa del Güell. L'objectiu és arribar fins al Palau de Justícia, on es faran els parlaments.

18.41 h

Milers de persones es manifesten a Passeig de Gràcia per la vaga general del 21-F i contra el judici de l'1-O

Milers de persones es manifesten aquest dijous a la tarda per Passeig de Gràcia de Barcelona, en motiu de la convocatòria unitària per la vaga general del 21-F. Amb crits de "vaga general" i "llibertats presos polítics", els manifestants protesten pels drets socials, laborals i polítics, amb referències explícites en contra del judici contra l'1-O que va arrencar la setmana passada al Tribunal Suprem. De fet, aquest mateix dijous han declarat al menys l'exconseller Santi Vila i el president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez. La manifestació ha arrancat a l'alçada de Jardinets de Gràcia i es preveu un acte polític a l'alçada de Gran Via. A la capçalera s'hi pot veure una pancarta amb la llegenda "21-F Vaga general. Sense drets no hi ha llibertat".

18.41 h

L'ANC aplaudeix la mobilització del 21-F i reclama la via política com a "resposta a la repressió"

El vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, ha valorat positivament la mobilització ciutadana d'aquest dijous durant la vaga general del 21-F convocada per la Intersindical CSC. En una atenció als mitjans abans d'arrencar la manifestació de la tarda a Barcelona, Cruanyes ha insistit que la via de l'Assemblea és l'acció política per "respondre a la repressió". "Es vol xafar i criminalitzar determinades opcions polítiques, i plantarem cara i seguirem lluitant políticament pels nostres objectius: el dret a l'autodeterminació i la independència del país", ha afirmat. De fet, Cruanyes ha recordat així que just aquest dijous ha declarat al Tribunal Suprem qui va ser president de l'ANC, Jordi Sànchez, empresonat de forma preventiva, "per exercir la direcció d'una associació democràtica i fer accions democràtiques dins la llibertat d'expressió. "És una situació intolerable", ha resolt Cruanyes.

18.41 h

El SEM ha atès 37 persones fins a les 5 de la tarda, 7 dels quals mossos

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès fins a les cinc de la tarda d'aquest dijous 37 persones per incidents relacionats amb la vaga general. El servei sanitari indica que tot i que s'han fet 17 trasllats, totes les persones ateses presenten lesions lleus, excepte una que n'ha sofert de gravetat menor. Per demarcacions, a Tarragona hi ha hagut 2 persones ateses i traslladades a centre sanitaris (una en estat menys greu). A Lleida, 5 persones ateses i traslladades a centre sanitari. A Barcelona, 17 persones ateses, 7 de les quals traslladades a centres sanitaris. A Terrassa, 2 persones ateses, 1 d'elles traslladada a centre sanitari. A Gurb, 4 persones ateses, 2 d'elles traslladades a centre sanitari. A Medinyà, 6 agents dels Mossos atesos i donats d'alta in situ. I a Girona, 1 mosso atès i donat d'alta in situ.

La CUP demana al Govern que cessi Buch després de les càrregues "salvatges" dels Mossos durant la vaga

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha demanat al Govern que "per dignitat" cessi el conseller d'Interior, Miquel Buch, després de les càrregues "absolutament salvatges" dels Mossos durant la vaga general d'aquest dijous. En un contacte amb la premsa abans de la manifestació d'aquesta tarda a Passeig de Gràcia, el diputat cupaire ha criticat que el cos policial hagi fet més de 300 identificacions. Aragonès també ha fet una crida a continuar les mobilitzacions i a mantenir l'autoorganització al carrer.

18.19 h

Concentració a Girona

Milers de persones es concentren a hores d'ara al voltant de l'estacio de trens de Girona per rebutjar el judici de l'1-O. Els manifestants ocupen part del Parc Central, la plaça d'Espanya i un bon tram del carrer Barcelona, que està tallat a la circulació. Es tracta de la manifestació unitària que convoquen entitats sobiranistes i CDR, i on se senten crits de "llibertat presos polítics" i "independència". La major part dels comerços de la zona estan tancats.

{C}

18.07 h

Tractorada a Girona

Segons informa la Policia Municipal de Girona, la tractorada farà el següent recorregut:

Vila de Perpinya , Av França , Pont de la Barca , Psg Devesa , rot Rellotge , rot Devesa , Ferran Puig , c./Santa Eugènia.

18.05 h

Concentracions a tot Catalunya contra l'empresonament dels polítics

Els participants a la manifestacio d'Olot estan concentrats al parc de les Mores. Unes 2.000 persones.

17.39 h

Afectacions per la manifestació a Girona

Una marxa lenta de vehicles a la Rotonda de Mas Gri, provoca alteracions a la circulació, segons informa la policia municipal de Girona, que també ha efectuat un tall al Passeig de la Devesa amb motiu de la concentració per la vaga general.

17.14 h

Normalitzada la situació a Viladesens

16.10 h

Seguiment pràcticament total de la vaga a la UdG, segons el rectorat

La vaga d'aquest dijous a la Universitat de Girona (UdG) ha tingut un seguiment "massiu", tal com ha confirmat el rectorat. De tota manera, no s'han registrat incidents al llarg de la jornada. La UdG ha afirmat que el seguiment ha estat molt elevat tan en docents, com en Personal d'Administració i Serveis (PAS) i alumnes. Per aquest motiu, l'activitat lectiva d'aquest dijous ha estat pràcticament nul·la.

15.59 h

Marxa a peu cap a Girona per la C-66

Un centenar de persones han decidit fer un dinar popular a la Gran Via de Girona, just davant de la Subdelegació del govern espanyol. Tot plegat just després de moments de tensió entre els concentrats i una trentena d'agents que custodiaven l'edifici. Finalment els policies s'han retirat de la zona i només han deixat unes tanques per protegir-lo. Els manifestants formaven part de la concentració que ha reunit 9.000 persones a la seu de la Generalitat a Girona, i que protestava pel judici que s'està celebrant contra els presos independentistes. Durant tot el matí, el CDR de Girona ha fet diverses accions en diferents punts de la ciutat com una ocupació a la seu de Caixabank al carrer de la Creu, o una marxa pel centre de la ciutat.

15.40 h

Un centenar de persones fan un dinar popular a la Gran Via de Girona davant de la Subdelegació del govern espanyol

Un centenar de persones han decidit fer un dinar popular a la Gran Via de Girona, just davant de la Subdelegació del govern espanyol. Tot plegat just després de moments de tensió entre els concentrats i una trentena d'agents que custodiaven l'edifici. Finalment els policies s'han retirat de la zona i només han deixat unes tanques per protegir-lo.

Els manifestants formaven part de la concentració que ha reunit 9.000 persones a la seu de la Generalitat a Gironala seu de la Generalitat a Girona, i que protestava pel judici que s'està celebrant contra els presos independentistes. Durant tot el matí, el CDR de Girona ha fet diverses accions en diferents punts de la ciutat com una ocupació a la seu de Caixabank al carrer de la Creu, o una marxa pel centre de la ciutat.

15.35 h

Talla de trànsit a l'AP-7

El Servei Català de Trànsit informa de les retencions provocades pels talls de dos carrils a l'AP-7, a l'altura de Fogars de la Selva. En aquests moments, hi ha un kilòmetre de retenció. A Viladesens, també hi ha talls en sentit França per obstacles a la via el que genera un quilòmetre de retenció.

14.55 h

S'eleven a quatre els detinguts durant els incidents en la vaga

Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones per incidents durant les protestes convocades pels CDR i altres col·lectius per la vaga general pel judici del procés sobiranista.

Segons ha informat la Conselleria d'Interior, els quatre detinguts són per un presumpte delicte d'atemptat a agent de l'autoritat.

14.51 h

Tensió entre manifestants i mossos al passeig de Gràcia de Barcelona

Diversos manifestants i agents dels mossos d'Esquadra han viscut moments de tensió al passeig de Gràcia de Barcelona, on han coincidit quan ha sortit de l'estació de Rodalies de Plaça catalunya un grup d'estudiants que ocupaven les vies.

Els mossos han fet alguna petita càrrega i han establert un cordó al passeig de Gràcia, amb diversos furgons de la policia catalana, als quals s'ha llançat algun objecte.

Els manifestants han corejat consignes com 'No us mereixeu la senyera que porteu', 'Fora les forces d'ocupació' i 'El vostre conseller és a la presó'.

14.48 h

Treball xifra en un 67% el seguiment de la vaga a les universitats, un 29% a Ensenyament i un 30% al comerç

El Departament de Treball xifra la incidència de la vaga general convocada per aquest dijous en un 67,45% a les universitats i en un 28,64% a les escoles i instituts, segons dades recollides fins a les 12 del migdia. En el comerç, el seguiment de la vaga està sent del 30%; en el sector de la funció pública, del 18,34% i als centres de salut, del 9,08%.

Pel que fa al transport de viatgers, la incidència de la vaga a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona -metro, autobusos i tramvia- és del 67,86%; als Ferrocarrils de la Generalitat, del 9,15% i a Renfe, del 2,83%, segons les dades facilitades per Treball.

El consum energètic ha registrat una caiguda del 2,9% en comparació amb el mateix període del dia anterior.

13.00 h

Ustec·Stes xifra en un 60,3% el seguiment de la vaga al sector educatiu no universitari a Girona

Ustec·Stes xifra en un 60,3% el seguiment de la vaga general al sector educatiu públic no universitari. El sindicat assegura que en molts centres només hi ha hagut serveis mínims.

Més informació

13.00 h

Tornen a tallar l'AP-7 a Medinyà durant uns minuts

Una cinquantena de manifestants convocats pel CDR han tornat a tallar l'autopista AP-7 al seu pas per Medinyà (Gironès) durant uns minuts. Els activistes han aprofitat que els Mossos d'Esquadra havien marxat del punt on el personal d'Autopistes treballava per arreglar els desperfectes de la via per tornar a ocupar el carril de circulació en sentit nord. Han col·locat alguns palets i pneumàtics a la via però, pocs minuts després, han arribat tres furgonetes de la Brimo i l'ARRO instant a desallotjar l'autopista i alertant d'una intervenció immediata si no ho feien. Aleshores, quan els agents s'han desplegat a la carretera, els manifestants han abandonat el tall mentre cridaven als Mossos 'No us mereixeu la senyera que porteu'.

12.50 h

Així s'està vivint la jornada de vaga a Barcelona

12.00 h

Concentració davant la seu de la Generalitat a Girona

Més informació

11.40 h

Reobren la carretera N-II i l'AP7 a Sant Julià de Ramis

El Servei Català de Trànsit informa que la N-II i l'AP7 a Sant Julià de Ramis ja estan obertes al trànsit, però que les vies estan "molt congestionades" i "hi ha retencions".

11.20 h

Actualització | Carreteres tallades per la vaga del 21-F

Aquestes són les vies que seguien tallades a les 11 del matí, segons el Servei Català de Trànsit:

  • N-II a Sant Julià de Ramis
  • C35 a Santa Maria de Palautordera
  • C17 a Gurb
  • C16 a Berga
  • C66 a Torrent
  • N260 a Pobla de Segur
  • N152a a Puigcerdà
  • C233 a les Borges Blanques
  • N260 a Lles
  • C242 a la Granadella
  • T11 a Tarragona

10.20 h

Els Mossos carreguen per desallotjar els manifestants a l'AP-7 a Medinyà

Els Mossos d'Esquadra han carregat aquest dijous contra els manifestants que tallen l'AP-7 a Medinyà. Els agents de la BRIMO i ARRO han arribat poc després de les 10 del matí, i alguns manifestants els han llençat objectes. A més, han encès palets i pneumàtics que tenien desplegats per tota la calçada i els equips d'emergència els han apagat. Després, els Mossos han començat a carregar per dispersar les persones que participaven a la protesta, i molts han començat a córrer per la zona de l'autopista. Els agents han aconseguit desallotjar els carrils de l'autopista en direcció sud, però mitja hora després de l'inici de la intervenció alguns manifestants encara continuen ocupant l'autopista en sentit nord.

10.20 h

Tallen la carretera d'accés a l'aeroport

10.00 h

L'ANC tenyeix de groc el centre de Girona

Una trentena de persones convocades per l'ANC protagonitzen una "enllaçada" al centre de Girona.

9.40 h

Vídeo: Així ha estat el tall de la N-II a Medinyà

{C}

9.30 h

Tallen l'A2 a Riudellots de la Selva

Un grup de persones ha tallat l'autovia A2 a l'alçada de Riudellots de la Selva en sentit nord.

9.00 h

Tallen la N-II a Medinyà i es manté el tall de l'AP7 a Vilobí i Girona Nord

Desenes de persones han tallat la N-II al seu pas per Medinyà. També es manté el tall de l'AP-7 a Vilobí i a l'alçada de Girona Nord.

{C}

8.40 h

Suspenen el transport escolar en 4 centres educatius d'Olot

L'afectació al trànsit per un tall de via a l'entrada a Olot en el marc de la jornada de vaga convocada a Catalunya ha comportat la suspensió del transport escolar en quatre centres educatius d'Olot, segons informa el Consell Comarcal de la Garrotxa. Els quatre centres sobre els que s'ha aplicat aquesta mesura són el INS Bosc de la Coma, Escola Verntallat, Escola La Bòbila i Joan XXIII. L'activitat lectiva a la província està afectada tant pels docents que secunden la vaga com per l'advertència als pares en algunes escoles de què els serveis mínims no es podien garantir davant la possibilitat que els seus responsables tinguessin problemes de mobilitat pels talls de carretera i transports.

8.20 h

Talls intermitents en alguns dels principals carrers de Barcelona

Un centenar de manifestants fan talls intermitents a la zona de l'Avinguda Diagonal de Barcelona i alguns dels carrers propers en protesta per la vaga del 21-F. Els manifestants, que fan càntics a favor de la vaga general, estan rodejats de prop d'una desena de patrulles dels Mossos d'Esquadra. També hi ha talls a la Gran Via i a la Meridiana, segons ha explicat Guàrdia Urbana, i es fan desviaments. La circulació pels accessos a Barcelona per Glòries també és complicada.

8.00 h

Els CDR entren a la seu de Caixabank a Girona

Un piquet format per prop de 300 persones ha fet diverses actuacions aquest matí a Girona. A primera hora s'han concentrat a l'estació del TAV, on hi havia un fort desplegament policial que només permetia l'accés a les persones amb bitllet. Des d'allà, s'han dirigit a l'Audiència de Girona, i posteriorment s'han dirigit a l'Eixample. Han bloquejat el carrer de la Creu amb contenidors i han entrat a la seu de Caixabank a Girona. Allà han fet pintades amb missatges com "lladres" o "vaga general", també han empaperat els vidres amb cartells.

{C}

7.45 h

Actualització |· Carreteres tallades

Aquestes són les vies actualment tallades per l'acció dels CDR:

  • AP-7 a Vilobí d'Onyar en els dos sentits.
  • C-65 a Cassà de la Selva i Santa Cristina d'Aro
  • C-66 a Palol de Revardit
  • AP-7 a Hospitalet de l'Infant en els dos sentits.
  • A-2 a Sidamon direcció Barcelona.
  • AP-7 a Llinars del Vallès en les dues direccions.
  • C-60 a la Roca direcció Granollers.
  • C-58 tallada a Sabadell
  • C-162 a Das
  • C-242 a la Granadella
  • N-340 a Camarles.
  • N-260 a Lles de Cerdanya
  • C-32 al Masnou direcció Mataró

7.10 h

El piquet abandona l'estació de Girona i es dirigeix a l'Audiència

El piquet de l'estació de Girona s'ha començat a moure en direcció a la Copa en veure que els accessos al TAV estaven blindats pels Mossos. Els manifestants s'han desplaçat fins al davant de l'Audiència de Girona, on hi ha un cordó policial dels Mossos d'Esquadra. La manifestació compta amb més de 200 persones que criden als agents que no es mereixen la senyera que porten, recordant que el seu conseller és a la presó.

6.50 h

Actualització | Autopistes i carreteres tallades a Catalunya

  • AP7 tallada dos sentits a Vilobí d'Onyar, a Hospitalet de l'Infant i a Llinars del Vallès.
  • AP2 tallada en els dos sentits a Sidamón
  • C60 tallada a la Roca del Vallès en sentit nord
  • N340 tallada a Camarles en els dos sentits de la marxa
  • N260 tallada a Lles de Cerdanya en els dos sentits de la marxa
  • C32 tallada a Masnou en sentit nord
  • C162 a Das tallada en els dos sentits de la marxa.
  • A2 a Tàrrega tallada en sentit Barcelona

6.45 h

Més de cent persones concentrades a l'estació de Girona

Més d'un centenar de persones es concentren a les portes de l'estació de Girona. Entre el grup de manifestants es pot veure alguna bandera independentista i molts d'ells porten peces de roba de color groc. Els Mosssos d'Esquadra mantenen el cordó policial i continuen controlant els accessos del TAV, deixant entrar només a aquelles persones que mostren el bitllet.

6.40 h

Pneumàtics cremant a l'AP-7 a Figueres

6.10 h

Tallen l'autopista a Vilobí d'Onyar

Abans de les sis del matí, membres dels CDR han tallat diverses carreteres arreu de Catalunya coincidint amb l'aturada convocada aquest dijous. Entre les vies tallades hi ha l'autopista AP-7 a Vilobí d'Onyar i la C-66 a Celrà.

6.05 h

Fort desplegament policial a l'estació de Girona

Des de primera hora del matí, l'estació del tren de Girona es troba blindada pels Mossos d'Esquadra. La policia protegeix els accessos a l'edifici del TAV amb 7 furgonetes. Aquest ha estat tradicionalment un dels punts on els CDR han actuat en algunes protestes recents.

Tota la informació de la vaga general del 21-F

A Girona, a dos quarts de set del matí hi ha una primera convocatòria de piquets al Parc Central. Com en anteriors ocasions, pot haver-hi talls de carreteres a tota la demarcació. A les nou hi ha prevista una «enllaçada» a plaça Catalunya, i a les dotze del migdia tindrà lloc una concentració davant de l'edifici de la Generalitat, mentre que a les sis de la tarda hi ha prevista una manifestació unitària que sortirà des de l'estació de trens i anirà fins a l'Audiència.

Aquesta vaga forma part del «nou cicle» de mobilitzacions que el soberanisme català va anunciar per protestar contra el procés judicial i compta amb el suport de l'ANC, Òmnium Cultural, JxCat, ERC, la CUP, Demòcrates i representants dels comuns, entre d'altres. A nivell sindical, ha rebut el suport del sindicat majoritari en el món de l'educació, USTEC i els sindicats d'estudiants. La vaga es presenta sota el lema «L'autodeterminació no és delicte. 21 de febrer, vaga general. Aturem-ho tot».

Suport del Govern català

La vaga compta amb el suport del Govern de la Generalitat, que ha suspès l'agenda política pública de tots els consellers, amb l'excepció del titular de Treball, Chakir el Homrani, responsable del seguiment de l'aturada, i del d'Interior, Miquel Buch, que haurà d'ocupar-se de possibles emergències i de la seguretat.

La previsió és que l'aturada pugui tenir un seguiment significatiu entre els docents i pot tenir un cert impacte en el comerç i els serveis, especialment al centre de Barcelona, com efecte indirecte de les concentracions. En canvi, les expectatives de seguiment en la indústria són força baixes atès que els sindicats majoritaris, amb CCOO i UGT al capdavant, no li han donat suport. Per exemple, a la planta de la SEAT, principal centre industrial de Catalunya i que serveix de referència per prendre el pols al sector de la indústria, es mantindrà l'activitat normal i no s'han fet plans de contingència.

ANC: «Vaga de consum»

Per la seva banda, l'ANC ha demanat no consumir res ni treure diners dels caixers durant tot el dia d'avui per aconseguir que sigui «més efectiva i marcada». «Us animem també a fer una vaga de consum. No encengueu llums, no poseu aparells en marxa, sigueu previsors per no haver d'anar a comprar o per no haver de treure diners dels caixers durant tot el dia», recull l'entitat en un correu als seus associats.

També adverteixen que la vaga tindrà conseqüències en el sector educatiu, i atès que poden haver-hi alteracions en el trànsit i en els mitjans de transport habitual, recomanen no portar els fills a l'escola.

«Si sou universitaris, podeu ajudar a convèncer els vostres companys per buidar les aules i omplir els carrers! Aquesta lluita ens interpel·la a tots!», afegeixen.

Respecte als treballadors

Per la seva banda, Foment del Treball ha demanat que es respectin «els drets i les llibertats» de les empreses i treballadors durant la jornada d'avui. La patronal sosté que «l'esperit i la finalitat de la vaga són clarament de caràcter polític», després d'haver analitzat la convocatòria i tenint en compte els esdeveniments jurídics i les manifestacions polítiques que s'estan produint al llarg d'aquesta setmana. «Els motius de caràcter laboral enumerats en la convocatòria tenen com a única finalitat evitar una possible declaració d'il·legalitat de la vaga i, en conseqüència, s'introdueix un factor de vinculació amb l'àmbit laboral manifestament en frau de llei», alerta la patronal.

En els motius esgrimits per presentar la vaga, la Intersindical-CSC exigeix la derogació de la reforma laboral del PP, un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, una jornada laboral de 35 hores «per començar a fer efectiu el repartiment del treball i la riquesa en la societat», que l'Estat espanyol es faci càrrec dels augments salarials en els centres de treball especial, la plena igualtat de gènere i social en tots els centres de treball, la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament de Catalunya i aturades pel Tribunal Constitucional i «un servei públic de qualitat i amb condicions laborals dignes», de manera que es pugui recuperar el poder adquisitiu durant l'època de retallades.