L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat «directament corresponsable» del que s'està jutjant al Tribunal Suprem per haver fet les primeres passes del procés després que la «majoria social» que omplia els carrers l'hi demanés «a les urnes».

Artur Mas va parlar del judici de l'1-O en una entrevista a RAC1 pocs dies abans de viatjar a Madrid, on està citat a declarar com a testimoni a petició de Vox. L'expresident de la Generalitat va assegurar que els fets que van passar «exculpen totalment» els acusats i va considerar una «bestiesa» que es posin sobre la taula delictes com els de rebel·lió o de sedició. Tot i això, Mas va manifestar que espera «molt poca cosa» del seu interrogatori: «Molta barroeria i molt poca alçada de mires». Sobre l'octubre del 2017, Mas va admetre que «sabia perfectament que la DUI només era un gest simbòlic» i que «es podria haver dit».

D'altra banda, després d'haver declarat al Suprem en el judici de l'1-O, l'exconseller de la Presidència i actual diputat de JxCat Jordi Turull ha concedit la seva primera entrevista després de respondre davant el magistrat Manuel Marchena. Turull assegura que té molt clar que el judici serà dur, però encara està més segur del que ha declarat. «M'he quedat molt tranquil amb mi mateix. He pogut parlar, defensar-me i acusar», assegura satisfet, alhora que assenyala el paper dels fiscals i el seu argumentari afirmant que «la Fiscalia, com més parla, més en evidència queda».

A més, l'exconseller es mostra «segur» que el Suprem està extremant les precaucions perquè té por que la justícia espanyola pugui sortir mal parada pel tracte donat als presos jutjats. «Ho tenen molt present. El problema és que això, aquest procés judicial, ja ve viciat de fàbrica, d'inici. El mal ja està fet i ho contamina», afirma.

Però no parla només del judici, sinó que aborda les perspectives de les eleccions del 28-A, i reclama «unitat, unitat i unitat» entre JxCat, la Crida i el PDeCAT. Del resultat, Turull espera poca cosa. De fet, davant la possibilitat d'un gir a la dreta, creu que la condició com a presos dels processats per l'1-O sí que podria sortir «perjudicada, per les ganes d'escarment i venjança, i no de justícia».