El rei Felip VI ha presidit aquest diumenge el sopar inaugural del Mobile World Congress sense fer referències directes a l'actual context polític, però algunes de les primeres frases del seu discurs han estat per defensar Espanya com una "democràcia plena" amb "institucions sòlides".

El monarca també ha recordat que el darrer mes de desembre es van celebrar 40 anys d'una Constitució que va ser aprovada per una "immensa majoria" dels espanyols, un fet, diu, "sense precedents" a la història del país. Felip VI, que ha fet la majoria del seu discurs en anglès, ha pronunciat també algunes paraules en català, situant Barcelona com una de les ciutats "més preparades" per al negoci tecnològic i com un "important centre d'operacions d'innovació arreu d'Europa".

En aquest sentit, el monarca ha celebrat l'aposta per Barcelona del sector mundial de les noves tecnologies i ha destacat el suport de totes les institucions a la ciutat per garantir, cada any, l'organització del certamen. Felip VI ha reconegut que la capital catalana és una de les més ben valorades a l'estranger per treballar-hi.

Amb un discurs amb molt poca càrrega política, excepte les referències inicials a la Constitució i la democràcia espanyola, el rei s'ha centrat en destacat la importància del Mobile en el sector a nivell mundial i el nou escenari i reptes que suposa l'avenç tecnològic per a les societats modernes.

D'altra banda, el govern espanyol ha estat representat al sopar del MWC per un bon nombre de ministres. Qui ha participat a l'acte inaugural ha estat la titular d'Economia, Nadia Calviño, que també ha aprofitat per reivindicar la consolidació de la democràcia espanyola durant els darrers 40 anys, la separació de poders i la solidesa de les institucions.

De fet, segons Calviño és aquesta estabilitat institucional la que ha permès Espanya ser un referent de "prosperitat". La ministra assegura que el Mobile World Congress posiciona el país com a referent de les noves tecnologies i posa les ciutats "al centre de la revolució tecnològica".