La portaveu dels comuns al Parlament, Susanna Segovia, va titllar de «poc valents» els comptes que el Govern va presentar en roda de premsa aquest dilluns després del Consell Executiu i va advertir que només els negociaran si inclouen millores. En una roda de premsa aquest dimarts, secundada pel diputat de CatECP David Cid, Segovia va recordar que aquests comptes no compleixen amb el finançament d'un terç del cost de les guarderies públiques que corresponen a la Generalitat.

Critica que el projecte que va explicar el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, no té en compte que hi ha una llei d'emergència social (la 24/2015) que manté «vigent» que cal donar una alternativa a les famílies en emergència habitacional.

També va retreure que aquestes xifres no recullin la rebaixa lineal d'un 30% a les taxes universitàries i que no destinin «ni un sol euro» a places de residències de gent gran mentre hi ha 18.000 persones esperant.

Cid va criticar que Aragonès estigui comparant la despesa del 2019 amb la despesa del 2017, perquè va ser quan es van aprovar els últims pressupostos (el 2018 es van prorrogar) i va advertir que bona part dels 1.600 milions d'euros més que s'estan comprometent, el 2018 ja s'havien gastat. El pressupost executat el 2018 pel conjunt de conselleries arriba als 25.307 milions i el pressupost departamental que proposa el Govern el 2019 és de 24.281 milions, «és a dir, que no són uns pressupostos realment expansius».

També va retreure a Aragonès que compari el seu pressupost amb el del 2010 en números absoluts, quan «no es pot fer així, sense tenir en compte la inflació», va dir en referència a no tenir en compte l'augment del preu de la vida, ni dels sous (el dels funcionaris ha d'estar recollit en els comptes).

«No hi ha propostes noves»

«Si tenim en compte la inflació, els pressupostos del 2019 se situen 4.600 milions per sota dels pressupostos del 2010», va avisar, i va assegurar que no hi ha propostes noves a les que els van plantejar en les reunions que van mantenir amb els comuns en les quals Cid assegura que els responsables del Govern es van negar a moure's de la seva posició inicial.

Un altre dels motius pel qual Cid creu que aquests comptes no són realistes és perquè inclouen partides com la disposició addicional tercera que el Govern central no ha arribat a abonar aquests darrers anys.

Cid considera que la disposició addicional tercera és una obligació constitucional per estar recollida en l'Estatut, recorda que el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) pactat entre el Govern del PSOE i Ara Podem incloïa una partida per abonar-la, però subratlla que els grups que defensen el Govern «van donar un cop de porta en aquells comptes».

Per aquest motiu, amb una convocatòria d'eleccions generals el 28 d'abril, sense saber quin govern emanarà de les urnes i si, després d'ells, s'aprovaran uns PGE que incloguin la disposició addicional tercera, veuen arriscat incloure aquesta partida en els comptes catalans, perquè Aragonès sap que «pot no complir».

«Està molt bé denunciar la manca de compliment del Govern de l'Estat, però no fer-ho amb els comptes, que han de quadrar», va dir el diputat.

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar ahir el projecte de pressupostos catalans del 2019 pel seu enfocament social, perquè el 75% de l'increment de 1.665 milions previst per al conjunt de Conselleries es destinarà a Salut, Educació i Treball.

En declaracions als mitjans en el marc de la segona jornada del Mobile World Congress (MWC), el conseller d'Economia també va justificar haver fet públics els comptes per explicar-los a la ciutadania: «Entenem que el projecte de pressupostos no ha de quedar privatitzat pels grups parlamentaris, sinó que ho ha de saber la gent».

«Nosaltres hem ofert a tots (els grups parlamentaris) reunir-nos i explicar el projecte de pressupostos. Han dit que no es volien reunir fins que el projecte de pressupost no fos públic. Ahir ho vam explicar públicament i no només ho vam explicar als grups, sinó que ho vam explicar a la ciutadania», va relatar Aragonès.

Va dir que això pot molestar els qui enfoquin aquesta qüestió amb un criteri electoral i que des del Govern català van amb totes les cartes damunt de la taula: «Si haguessin volgut saber-ho abans podrien haver vingut a les reunions convocades».

El PSC demana «valentia»

La diputada i responsable econòmica del PSC, Alícia Romero, va demanar al Govern «valentia» per aprovar els pressupostos del 2019 al Consell Executiu i portar-los al Parlament. En roda de premsa des del Parlament, Romero va considerar que la situació és «inèdita». «Tenim un president virtual, un Govern virtual i uns pressupostos virtuals», va afegir.