L'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría s'ha desvinculat al Suprem durant el judici de l'1-O del dispositiu policial per impedir l'1-O i ha assegurat que, en un context d'"assetjament violent" a Catalunya, van aplicar l'article 155 de la Constitució perquè la DUI no va tenir un valor merament simbòlic.

Allunyada de la política, després de ser derrotada en les primàries per liderar el PP, Santamaría ha apuntat en el seu testifical en el judici a la cúpula del procés que el Govern no podia parlar amb els independentistes per intentar acordar la celebració d'un referèndum perquè l'executiu no pot decidir sobre la sobirania espanyola.

L'interrogatori a Sáenz de Santamaría es pot resumir en deu fragments:

- Van creure que la DUI va ser una declaració merament simbòlica? "No, per això vam aplicar el 155"... (Després de dir, sobre els nomenaments de comandaments dels Mossos en aplicar-se el 155 que "si no es publica, no té efectes"), l'advocada de Carme Forcadell li pregunta si sabia que la DUI no es va publicar ni al Diari Oficial de la Generalitat ni el Butlletí del Parlament. Davant les seves evasives, el magistrat Manuel Marchena l'insta a respondre: "No ho sé".

- "La primera obligació de tot Govern és complir i fer complir les lleis i la Constitució. Els qui no van valorar la possibilitat de modificar la Constitució (per poder convocar un referèndum) són els que estan asseguts al banc dels acusats".

- Sobre l'operació Copèrnic (l'enviament de 6.000 efectius de Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya per impedir l'1-O): "He llegit sobre aquesta"..."Com a membre del Govern (central) no dissenyava els dispositius d'aquest tipus, perquè no estic ni capacitada ni sóc competent ni tinc experiència per decidir quants agents són necessaris, perquè en la meva vida he dissenyat un operatiu policial".

- Per què es van decantar per l'article 155 i no per decretar l'estat d'excepció o de lloc: "Considerem i, era de comuna opinió, que el mecanisme, quan una CCAA atempta greument l'interès general d'Espanya, era el 155. Mai s'havia aplicat al nostre país. L'estat d'excepció o de lloc pot comportar la suspensió de drets fonamentals. Era molt més oportú actuar amb el 155".

- Es podia parlar del referèndum i de la independència? "Un parla del que té capacitat de disposició. Sobre la sobirania del poble espanyol, cap Govern té disposició, perquè correspon al conjunt del poble espanyol. Qui ho vulgui canviar, pot reformar la Constitució... Era parlar debades... Els governs han de saber el que poden i no fer i cap Govern pot disposar de la sobirania nacional".

- Sobre la "violència"? "(A partir del 20S) Es produïen aglomeracions en alguns casos amb imatges de naturalesa violenta. Vam patir molt políticament perquè hi va haver un assetjament massiu, generalitzat i sistemàtic a alcaldes que rebien amenaces i coaccions" "Hi havia un clima intolerable, es fracturava la convivència. La Generalitat va prendre la decisió de seguir endavant, en una estratègia concertada, perquè cadascú feia el seu paper, sabent que es podia repetir la violència del 20S". "Sé el que és viure un 'escrache'. El que es va viure a Catalunya no era un 'escrache'. Era un assetjament violent a Policia i Guàrdia Civil."

- Van tenir en compte (per aplicar el 155) que estava en risc l'ordre constitucional? "Per suposat. Hi va haver un intent greu de derogació de la Constitució. S'havia declarat unilateralment la independència. Enteníem que hi havia una vulneració molt greu de l'ordre constitucional".

- "No vaig rebre cap tipus de requeriment de Nacions Unides, Espanya és una democràcia i una democràcia consolidada" "(La Generalitat) va intentar confondre l'opinió pública internacional amb imatges falses del que s'havia produït (l'1-O)". "Espanya és una democràcia amb tribunals democràtics en què la policia actua complint la llei".

- "Al llarg de la meva vida he vist imatges de disturbis, que no són agradables a la vista. Si no s'hagués convocat la gent per actuar com a muralles i impedir als qui estaven designats judicialment per impedir el referèndum potser alguna de les imatges no s'hauria produït". "Vaig veure agressions i llançaments d'objectes... la Policia i la Guàrdia Civil són cossos professionals, actuen amb prudència, van intentar fer-ho de la millor manera possible".

- "Durant tot aquest temps intentem preservar la convivència ciutadana a Catalunya. Tant de bo per part de la Generalitat ho haguessin fet, per això vam aplicar el 155: per preservar la convivència ciutadana a Catalunya".