El Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar els recursos contra la presó preventiva de l'exlíder de l'Associació Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i del president d'Òmniun Cultural, Jordi Cuixart, una decisió que obre el camí perquè acudeixin al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Es tracta de la primera vegada, segons precisen fonts jurídiques a Efe, que el tribunal de garanties es pronuncia sobre el fons de les presons provisionals dels acusats en el judici del procés.

Una decisió presa per unanimitat i que es produeix enmig de la celebració del judici al Tribunal Suprem, en el qual alguns dels acusats ja van ressaltar en Sala la suposada tardança del TC a resoldre els seus recursos, conscients que el Constitucional és el seu últim pas per acudir a Estrasburg, com pretenen. Ara, amb aquesta sentència, s'obre aquesta via.

En la resolució, que recull abundant jurisprudència del TEDH, el TC considera que no s'han vulnerat els seus drets fonamentals perquè els Jordis van tenir l'oportunitat, en els seus respectius recursos d'apel·lació, de discutir les circumstàncies de risc de fuga i destrucció de proves al·legades per la jutgessa Carmen Lamela per enviar-los a la presó.

És a dir, que van tenir «plena oportunitat de contrarestar tots els arguments consignats en l'acte». Les fonts destaquen la importància d'aquesta decisió en ser la primera en la que s'estudia el fons de l'assumpte recorregut en el cas del «procés», atès que fins avui tots els recursos d'empara que s'han fallat han estat considerats prematurs o extemporanis però sense arribar a entrar en el fons.

Primers a entrar en presó

Els Jordis van ser els primers a entrar a la presó, el 16 d'octubre del 2017, i també els primers a recórrer davant el Tribunal Constitucional, que finalment ha decidit avalar la decisió de Lamela per considerar que està raonada.

Precisament el suposat encallament dels recursos d'empara al Tribunal Constitucional va ser l'argument que va esgrimir Jordi Sànchez, al costat dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, quan es van declarar en vaga de fam, una situació que va durar uns vint dies. En un primer moment, el TC havia contemplat contemplar decidir primer sobre la situació de presó de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, el recurs del qual es va arribar a estudiar en un ple.