El lehendakari, Iñigo Urkullu, va confirmar ahir davant del tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya la seva tasca «d'enllaç» entre la Generalitat i el Govern central des de l'estiu anterior al referèndum independentista de l'1 d'octubre del 2017, però va voler deixar clar que l'excap de l'Executiu central Mariano Rajoy sempre va ser «reticent» a fer qualsevol pas «que pogués interpretar-se com una negociació que traspassés els límits de la Constitució», però també d'aplicar el 155, unes reticències que també tenia Puigdemont sobre la DUI.

Segons va explicar Urkullu, aquesta tasca va començar després que l'expresident català Carles Puigdemont li traslladés, el 19 de juny del 2017, la situació de «bloqueig absolut» en les relacions entre la Generalitat i el Govern central. Va ser en una trobada de quatre hores, va relatar, en què li va sol·licitar que tractés de «canalitzar la relació per trobar una solució pactada» entre totes dues administracions.

«Se n'està anant de les mans»

Així ho va explicar el lehendakari, de manera directa i concisa, a preguntes de Francesc Homs, advocat de l'exconseller català Josep Rull, que era qui havia sol·licitat la compareixença en qualitat de testimoni perquè expliqués la seva experiència en els mesos previs al referèndum i la DUI. El lehendakari va relatar al Suprem que en els dies previs al 155 va fer «intermediació» per buscar una sortida al conflicte. El polític basc, que va precisar que el Govern central no va demanar la seva mediació, va explicar que l'actitud de Mariano Rajoy va ser la «d'escoltar i parar atenció». El lehendakari també va explicar una conversa que va tenir amb Rajoy el dia 21 de setembre, després dels fets a la conselleria d'Economia. «Li vaig dir que les coses no havien de seguir d'aquesta manera, i vaig fer-li l'observació que tot se n'estava anant de les mans, i que calia no provocar situacions que portessin a la fractura social», va manifestar. També va afirmar que l'expresident Rajoy no va donar les «garanties» que demanava Puigdemont que havia decidir convocar eleccions si el Govern espanyol no aplicava el 155.