El tribunal que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem es reprèn aquest dilluns amb les declaracions com a testimonis de l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto; l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo; el responsable d'Interior sota vigència de l'article 155, Juan Antonio Puigserver; i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

20.23 h

Xavier Muro: "No hi ha precedents d'admissió a tràmit d'iniciatives amb el criteri en contra dels serveis jurídics"

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha explicat que no hi ha precedents d'admissió a tràmit d'iniciatives a la Mesa amb un informe contrari dels serveis jurídics. Muro ha explicat que no sempre es fa un informe i que només es pronuncien si hi ha "algun defecte de gravetat" o si la Mesa demana algun informe (que no és vinculant). També ha explicat que va advertir en diverses ocasions per escrit i també verbalment els membres sobiranistes de la Mesa perquè considerava que algunes iniciatives incomplien ordres del Tribunal Constitucional (TC), com en el cas de les lleis de desconnexió. Durant l'interrogatori ha dit que la Mesa pot tramitar qualsevol iniciativa dels grups si està ben formulada però que pot entrar en el fons i evitar qualificar-la si va en contra de la Constitució de forma "palmària i evident", tal com recull jurisprudència del mateix TC.

19.36 h

L'ex lletrat major del Parlament contradiu Forcadell i assegura que la Mesa pot admetre iniciatives

L'ex lletrat major del Parlament de Catalunya Antonio Bayona ha contradit a l'expresidenta de la Cambra Carme Forcadell i al successor d'aquesta, Roger Torrent, en afirmar que la Mesa d'aquest òrgan sí que pot admetre iniciatives, ja siguin projectes de llei o de qualsevol una altra naturalesa, per qüestions de fons, és a dir, pel contingut de les mateixes.

En la seva declaració com a testimoni davant el tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya, Bayona ha relatat que arran del primer incident d'execució que es va plantejar des del Tribunal Constitucional, els serveis jurídics del Parlament van començar a elaborar informes sobre la no conveniència d'admetre determinades iniciatives, ja que aquestes podrien suposar un incompliment de l'acatament al tribunal de garanties.

"Bastants" advertències dels lletrats de la Cambra, ha explicat, es van fer a la Taula de forma escrita. Encara que altres es van posar de manifest de forma oral, de la mateixa manera es van incloure en les actes de les reunions.

Saavedra diu que la Mesa va admetre a tràmit iniciatives que estaven "en frontal oposició a l'ordenat pel TC"

El vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José María Espejo Saavedra, ha declarat com a testimoni aquest dilluns al judici de l'1-O que se celebra a Tribunal Suprem i ha assegurat que durant l'anterior legislatura "es van admetre a tràmit iniciatives parlamentàries que estaven en frontal oposició al que havia ordenat el Tribunal Constitucional" i que, a més, els serveis tècnics de la cambra ja ho advertien. Durant la seva declaració com a testimoni, per exemple, ha afirmat que es va "guardar en un calaix" durant setmanes la proposició de llei del referèndum de manera "irregular" i que amb l'admissió a tràmit de la Llei de transitorietat es va "retòrcer" el reglament del Parlament vulnerant drets dels diputats com demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries.

16.17 h

"Si els acusats estan aquí per organitzar un referèndum ho hauríem d'estar milers de persones, el primer jo"

-El president del Parlament, Roger Torrent, ha criticat que els 12 acusats estiguin asseguts al banc dels acusats per l'1-O. "Si els acusats estan aquí per organitzar un referèndum ho hauríem d'estar milers de persones, el primer jo", ha manifestat durant el seu interrogatori al Suprem. Torrent ha defensat la seva antecessora, Carme Forcadell, i ha dit que la Mesa no pot "no admetre" una iniciativa d'un grup "per més inconstitucional que un pugui pensar que és" perquè només ha de mirar si està ben presentada en temps i forma. "Si no fos així, es convertiria en un òrgan censor", ha manifestat. A més, ha dit explícitament que si s'hagués trobat en la posició de Forcadell hauria actuat de la mateixa manera i ha defensat que la solució al conflicte polític a Catalunya passarà per tornar a votar. "Jo vaig votar l'1-O com més de dos milions de persones, i tornarem a votar perquè el conflicte només es resoldrà a través d'un referèndum", ha manifestat.

13.23 h

Nieto carrega contra els Mossos: «No van actuar per impedir l'1-O sinó que van legitimar un referèndum il·legal»

José Antonio Nieto ha carregat contra els Mossos i ha dit que no van actuar per "impedir l'1-O sinó que van legitimar un referèndum il·legal posant dos mossos a la porta de cada col·legi sense fer res". "Amb 6.000 efectius que treballaven aquell dia es va aconseguir que el que va passar no fos un referèndum", ha defensat en referència a l'actuació de Guàrdia Civil i Policia Nacional. Ha criticat també que no va existir ni "unitat ni objectiu comú" per treballar conjuntament i que per això el matí de l'1-O van decidir no actuar de manera conjunta amb els Mossos, tal com estava previst fins hores abans. "Es trenca el compromís i la col·laboració amb els Mossos", ha remarcat. Tanmateix, ha defensat que van seguir "prestant auxili" a la policia catalana. A preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero, l'exnúmero 2 d'Interior ha reconegut, però, que només van atendre 12 de les 112 peticions d'auxili dels Mossos.

13.15 h

Forn constata que el relat de Nieto està «ple de falsedats»

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha constatat aquest dilluns que el relat que està fent l'ex-secretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto sobre l'1-O està "ple de falsedats" i és el mateix que fan fiscalia, l'acusació de Vox, la instrucció del jutge Pablo Llarena i els atestats de la Guàrdia Civil. "És un relat que nega la violència policial l'1-O i que la inventa per part de la gent que volia votar", ha conclòs Forn a través d'una piulada des del seu compte de Twitter mentre Nieto declara al Tribunal Suprem.

11.32 h

Nieto nega càrregues l'1-O

L'exnúmero dos d'Interior José Antonio Nieto ha negat que "tècnicament" hi hagués càrregues policials l'1-O i s'ha referit a un "ús de la força" per aconseguir un "replegament ordenat" dels agents. "No es pot permetre mai que una unitat antidisturbis estigui rodejada o que s'aïlli a una part de la unitat", ha justificat. A diferències de l'exministre Zoido, ha assumit la direcció de l'operatiu l'1-O i ha insistit en els "atacs" que van rebre els agents dels cossos espanyols a qui, segons sosté, els van llençar "tanques i llambordes". A més, s'ha referit a una actuació "organitzada" de gent concentrada per "impedir l'acció de la policia" amb una "actitud de frontalitat". Segons ha relatat, cap dels agents que va patir lesions va agafar la baixa perquè "tot i els dolors" tenien "l'obligació de seguir actius". També ha negat que hi hagués cap "ordre política" per aturar l'actuació a la tarda. Sobre els votants lesionats, Nieto ha dit que "consta que hi va haver persones lesionades i altres que van dir que van ser lesionades".

11.09 h

Nieto diu que Trapero estava «alineat» amb el Govern

L'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto ha assegurat aquest dilluns al judici de l'1-O que no van rebre "cap informació" del pla dels Mossos d'Esquadra i que el major Josep Lluís Trapero estava "totalment alineat" amb el Govern. Nieto, que ha declarat com a testimoni a petició de la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, ha assumit la decisió d'enviar efectius a Catalunya i ha dit que l'exconseller d'Interior Joaquim Forn s'hi va oposar per carta. Sobre el 20-S, ha dit que hi va haver "actes violents organitzats" contra la Guàrdia Civil i que estaven "seriosament preocupats" per la seguretat dels agents i la comitiva judicial. També ha qualificat "d'exemplar" l'actuació dels cossos estatals l'1-O. "Es va plantejar que l'ús de la força fos el mínim imprescindible i ho va ser", ha dit.

· Llegeix més

10.15 h

El Suprem protegirà la imatge de la secretària judicial del 13

El Tribunal Suprem protegirà la imatge de la secretària judicial del 13 que va estar a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre. Montserrat del Toro està citada dimecres a les 10h del matí com a testimoni a petició, entre d'altres, de Vox, Fiscalia, advocacia de l'Estat i la defensa de Junqueras i Romeva. Del Toro ha demanat que no es pugui veure la seva imatge i el tribunal ha accedit a la seva petició. Dins de la sala no hi haurà cap element de protecció (com un biombo, per exemple) i, per tant, el tribunal, els lletrats, els acusats i el públic podran veure la seva declaració. El Suprem, però, modificarà la senyal institucional que emet el judici en directe perquè s'escolti la seva veu però no es vegi la seva cara. Fonts del tribunal argumenten a l'ACN que, d'aquesta manera, es garanteix el principi de publicitat però es protegeix el seu dret a la imatge. A més, apunten que també han demanat aquesta mesures d'altres testimonis, entre ells alguns Mossos d'Esquadra.

· Llegeix més

09.51 h

Turull denuncia la desigualtat entre acusació i defensa

L'exconseller Jordi Turull denuncia que el judici té "aparença d'imparcialitat" tot i que, realment, la "desigualtat" entre l'acusació i la defensa és "enorme". En una carta que publica 'La Vanguardia' aquest dilluns, el diputat de JxCat diu que a l'aparador de les sessions judicials hi ha un "esforç calculat per donar aparença de normalitat" però que el tribunal permet i manté "desigualtats" entre les parts. Turull destaca que els representants de la Fiscalia poden alternar-se i gaudir d'un dia lliure entre sessions per preparar els interrogatoris de l'endemà. Al seu torn, els acusats pateixen "limitació de coordinació" amb els seus advocats.