La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va assegurar ahir que el Govern no contempla ni un avançament electoral ni una qüestió de confiança si no s'aproven els pressupostos de la Generalitat i ha reptat l'oposició a presentar una moció de censura i forçar unes noves eleccions.

Així va reaccionar Artadi, després de la reunió setmanal del Govern, després que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i altres veus de l'oposició instessin la setmana passada el president de la Generalitat, Quim Torra, a convocar eleccions o sotmetre's a una qüestió de confiança si no recull els suports suficients per aprovar els pressupostos.

Artadi va admetre la «gran dificultat per tirar endavant ara mateix», en plena precampanya, els pressupostos de la Generalitat, sense pràcticament opcions de poder comptar amb els vots dels comuns. No obstant això, ha rebutjat les pressions de l'oposició perquè Torra convoqui eleccions o se sotmeti a una qüestió de confiança, com va fer Carles Puigdemont el 2016 després que la CUP tombés els pressupostos.

«No tenim aquests escenaris damunt de la taula», va recalcar Artadi, que al seu torn va desafiar l'oposició al Parlament a posar-se d'acord per presentar una moció de censura i posar el Govern contra les cordes.

L'oposició, va recordar la consellera, «té els seus mecanismes» parlamentaris, de manera que «si creu que cal anar a eleccions» disposa de l'opció de presentar «una moció de censura» i, si és capaç de consensuar un candidat guanyador, pot forçar uns nous comicis a Catalunya.

Artadi va insistir que ni la qüestió de confiança ni les eleccions anticipades són assumptes que estigui debatent el Govern internament.

A més, va recordar que quan Puigdemont es va sotmetre a la qüestió de confiança del 28 de setembre del 2016 va ser en circumstàncies «molt específiques», per anunciar un canvi en el full de ruta sobiranista i introduir el referèndum a l'horitzó. La intenció del Govern, ara, és «no convocar eleccions i seguir endavant amb el treball» emprès, va remarcar.

D'altra banda, Artadi va subratllar que el Govern no es planteja «en absolut» retirar dels edificis de la Generalitat els símbols de suport als presos sobiranistes.

Així va reaccionar després que Ciutadans presentés un escrit a la Generalitat i altre a l'Ajuntament de Barcelona per demanar que retirin la «simbologia partidista» dels edificis públics en nom d'unes eleccions «lliures» o, d'altra manera, recorreran a la Junta Electoral.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va contraposar la declaració «veraç i imparcial» del seu company de files José María Espejo-Saavedra en el judici del procés a les «proclames polítiques» del president del Parlament, Roger Torrent.

Reunió de Govern a la Vall d'Aran

Artadi també va anunciar ahir que la pròxima reunió del Consell Executiu del Govern català se celebrarà dilluns dia 11 a la Vall d'Aran, en comptes de fer-ho dimarts a Barcelona, com és habitual. Així ho va explicar Artadi just en acabar l'habitual roda de premsa després de la reunió de l'Executiu català al Palau de la Generalitat. Amb la intenció de portar aquestes reunions setmanals del Govern a altres parts del territori català, més enllà de Barcelona, l'Executiu presidit per Quim Torra celebrarà la seva pròxima reunió de la setmana vinent a la Val d'Aran, als Pirineus, just a la frontera amb França.