05 de març de 2019
05.03.2019
Diari de Girona

Pérez de los Cobos: «Els dubtes sobre l'actuació dels Mossos hi eren des de feia molt, els tenia tota la societat»

El coordinador de l'operatiu de l'1-O diu que la relació amb Trapero era «difícil i tensa» i que el major actuava en la mateixa línia que Forn

05.03.2019 | 17:43
Pérez de los Cobos: «Els dubtes sobre l'actuació dels Mossos hi eren des de feia molt, els tenia tota la societat»

El coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, ha explicat que tenia recels sobre l'actuació dels Mossos ja d'abans de la convocatòria de l'1-O. "Els dubtes sobre l'actuació dels Mossos hi eren des de feia molt de temps, els tenia tota la societat", ha explicat. El coronel ha relatat que la relació amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero (investigat a l'Audiència Nacional) va ser sempre "difícil i tensa" perquè va veure com una "ingerència" el seu nomenament per part del fiscal en cap de Catalunya i així ho va manifestar en diverses ocasions. També ha dit que l'actuació de Trapero anava en la línia dels plantejaments públics que feia l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Durant el seu interrogatori i a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, el coronel ha explicat que el fiscal en cap de Catalunya el va designar coordinador de l'operatiu policial el 21 de setembre i que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va mostrar la "disconformitat". "Ho entenia com una ingerència, una invasió de competències i com un establiment d'algun tipus d'autoritat per sobre seu", ha explicat De los Cobos, que ha aclarit que no era així perquè la direcció de l'operatiu la portaria ell i la seva funció era la de coordinar l'operatiu conjunt entre Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional. "El fiscal diferencia entre comandament i coordinació", ha explicat.

Crítiques al pla operatiu dels Mossos

De los Cobos ha explicat que dos dies més tard –en una reunió del dia 23- va dir a Trapero que el pla operatiu dels Mossos "no estava dissenyat per impedir el referèndum" i que ell li va replicar –davant del fiscal- que no li reconeixia la seva autoritat. Llavors, segons el coronel, va ser el propi fiscal José Maria Romero de Tejada qui li va demanar que el canviés. "Quan li va dir el fiscal va dir que sí que incrementaria el personal", ha explicat.

Relaciona Trapero amb Forn

En respostes a la fiscal Consuelo Madrigal, Pérez de los Cobos ha dit que Trapero ja coneixia el matí del 23 de setembre la carta que el dia abans el conseller d'Interior, Joaquim Forn, va enviar al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, traslladant-li que no calia cap suport dels cossos policials estatals i que els Mossos tenia capacitat suficient per "afrontar la situació". "Interpreto que Trapero ja coneixia en profunditat el contingut d'aquesta carta", ha dit.

A més, també ha assenyalat que, a la sortida de la mateixa reunió del dia 23, Forn va comparèixer poc després davant dels mitjans de comunicació i que li va "sorprendre" que expliqués el contingut de la trobada. I ha remarcat que dies després, el dia 27, Trapero demana en una reunió amb la fiscalia que Pérez de los Cobos fos revocat del seu càrrec fent servir "els mateixos arguments que va fer servir Forn en la seva compareixença pública".

Relació "difícil" amb Trapero

El coronel ha qualificat de "difícil" la relació amb el major dels Mossos d'Esquadra, fins al punt que en una reunió convocada per ell per al dia 25 de setembre no s'hi va presentar. Trapero hi va enviar el comissari Ferran López, ha recordat Pérez de los Cobos. Un cop aplicat el 155, López va substituir Trapero al capdavant de la prefectura de la policia catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook